Ammar al-Hamdan: – Libysk etterretning vil jakte på meg i Norge

Den norske journalisten Ammar al-Hamdan er løslatt fra fengselet i Libya, men mottar fortsatt drapstrusler fra libysk etterretning.

Video Ammar al-Hamdan blir truet av Libysk etteretning

I dag kom al-Hamdan til Doha i Quatar, men han føler seg fortsatt ikke trygg. Foto: Mohammed Alayoubi

Ammar al-Hamdan var på jobb for TV-kanalen al-Jazeera da han ble pågrepet i Libya 7. mars. Han ble holdt fanget i seks uker, og ble sluppet fri og reiste til Tunisia torsdag.

LES: - Var sikker på de ville drepe meg
LES: Ammar al-Hamdan er sett fri

Vil jakte på meg i Norge

I dag kom han til Doha i Quatar, men han føler seg ikke trygg. Han blir fortsatt oppringt av libysk etterretning og truet på livet.

– De sier at jeg ikke er trygg, og at de vil fortsette å jakte på meg i Norge, sier al-Hamdan.

Libysk etterretning skal ha hatt detaljerte opplysninger om al-Hamdan. Han forteller om et tøft fengselsopphold i Libya.

Du er en gris

– Avhørene begynte i 23-tiden og fortsatte helt til tidlig neste dag. De ville vite alt, hvor jeg kommer fra, hvor jeg hadde reist, hvor jeg jobber, hvem vennene mine er, hva jeg gjør i Norge og hvor jeg går i Oslo, sier al-Hamdan.

Mens al-Hamdan var i Libya bombet norske F-16-fly landet daglig. Det fikk han merke.

– Du er norsk, du er en gris. Dere dreper sivile og barn, sa de til meg i fengselet. Jeg trodde ikke jeg skulle se verden igjen.

Støttemarkering i Oslo for norsk journalist

Støttemarkering i Oslo for al-Hamdan.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

14 dager på enecelle

Han forteller at libysk etterretning var veldig opptatt av NRK-teamet som oppholdt seg i den østlige delen av Libya da han ble arrestert. Al-Hadram fikk spørsmål om han kjente korrespondent Sidsel Wold og NRK-kollegaen Mohammed Alayoubi.

– Jeg satt 14 dager på enecelle nær en flybase i utkanten av Tripoli, men tre timer før NATO begynte bombingen ble vi flyttet inn til sentrum. Vaktene i fengselet var egentlig greie, men etterretningsagentene var ille. De satte bind på øyene våre under avhørene, sa al-Hamdan i et tidligere intervju med NRK.

Vil ikke til Libya igjen

Nyhetssjefen i Al Jazeera, Motasem Abu Dar, var en av dem som møtte den løslatte kameramannen i Doha. Han takker Norge og Utenriksdepartementet for jobben som er gjort for å få al-Hamdan fri.

Al-Hamdan vil ikke gå inn på detaljene i det han vet om jobben i kulissene, men sier han, Al Jazeera og UD må ha seg en skikkelig diskusjon. Selv vil han tilbake til jobben som kameramann, men han vil ikke reise til Libya igjen.

LES OGSÅ: – 100 raketter skutt mot Misrata

Video Ammar al-Hamdan er løslatt i Libya

Ammar al-Hamdan ble løslatt torsdag.

Foto: Nyhetsspiller

SISTE NYTT

Siste nytt