Aktivister vil forby «drapsroboter»

En gruppe nobelprisvinnere og eksperter vil forsøke å stanse produksjonen av helautomatiske krigsmaskiner før den begynner.

Britisk soldat med en Unmanned Vehicle Robot

En britisk marinesoldat viser frem en såkalt Unmanned Vehicle Robot på en pressekonferanse i regi av det britiske forsvarsdepartementet i 2009.

Foto: Luke Macgregor / REUTERS

Kampanjen har fått navnet «Stop the Killer Robots», og skal lanseres i det britiske underhuset i april, skriver The Guardian.

Gruppa som står bak består av nobelprisvinnere, akademikere og eksperter på krigføring, våpen og teknologi.

Mange av dem har tidligere kjempet for å forby klasebomber og landminer, og håper på en internasjonal respons som kan ende med et forbud mot autonome våpen.

Noel Sharkey ved universitetet i Sheffield er ekspert på robotikk og kunstig intelligens, og sier til avisen at utviklingen av slike våpen er for lite regulert, og at man tenker alt for lite på moralske konsekvenser og internasjonale lover.

– Disse tingene er ikke science fiction, de er i full utvikling. Forskningsavdelingen ved Pentagon i USA jobber med et ubemannet fly som tar supersoniske vendinger med krefter som ingen mennesker tåler, et fly som kan føre autonom, væpnet krig hvor som helst på planeten, sier Sharkey.

Les også: No kan du styre droner med hjernen

Bomberobot i Diwaniya

Militære roboter brukes blant annet til minerydding og desarmering av bomber. Her fra Irak.

Foto: IMAD AL-KHOZAI / REUTERS

– Løper fra krigslovene

Det britiske forsvarsdepartementet tok i 2011 til orde for at det må utarbeides etiske retningslinjer for ubemannede fly og væpnede roboter, og Human Rights Watch publiserte i fjor en rapport der de uttrykker sin bekymring over utviklingen.

Les: Frykter "Terminator-tilstander" i krig

– I USA trener de allerede flere dronepiloter enn vanlige piloter, og ser etter unge menn som er veldig gode i dataspill. Det er snakk om svermer av roboter, men én person som passer på hva de gjør, sier Sharkey.

Les: Eksplosiv vekst i droneangrep under Obama
Les: Frykter zombie-droner

Sharkey sier han er dypt bekymret over hvor fort teknologien utvikler seg, og mener den løper fra forutsetningene for Genèvekonvensjonene og de internasjonale krigslovene.

– Offentligheten blir ikke invitert til å komme med en mening om det moralske i dette. Vi kommer ikke til å få høre om det før Kina har solgt sine til Iran. Det er derfor vi lanserer denne kampanjen for å se på en forebyggende plan, sier han.

Les: – Iran masseproduserer dronekopier

En amerikansk Predator-drone

Amerikansk Predator-drone.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

– Blir milliardindustri

Sharkey trekker frem USA, Storbritannia, Kina, Israel og Russland som de potensielle ledende landene i utviklingen av krigsroboter.

– Det er mange mennesker som er veldig entusiastiske over denne teknologien, som ser ut til å bli en milliardindustri. Men det er ingen åpenhet eller juridisk prosess. Mennesker er tenkende, sansende mennesker. Dersom en robot slår seg vrang, hvem har ansvaret? Ikke roboten, sier Sharkey.

Sharkey er også uenig i argumentet om at robotsoldater kan spare livene til vanlige soldater.

– De vil ikke bli slitne, de vil ikke være ute etter hevn dersom kollegaen blir drept, men det vil heller ikke vaskemaskinen min. Det er mulig at ingen på din side blir drept, men hva med den andre siden?

Sharkey påpeker at en robot ikke har noen mekanisme for å skille mellom barn og voksne, og et menneske og en bil.

– Vi har allerede sett fullkommen udugelighet i bruken av droner, sier han.

Får støtte av fredsprisvinnere

Nobels Fredspris 1997 til Jody Williams

Jody Wililams fikk Nobels fredspris i 1997.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Den amerikanske aktivisten Jody Williams, som ble tildelt Nobels fredspris i 1997 for sin kamp mot landminer, er også ventet å delta på lanseringen.

– Jeg vet at vi kan få til det samme med drapsroboter. Jeg vet at vi kan stanse dem før de når slagmarken, sier hun.

Williams er nå direktør for organisasjonen Nobel Women's Initiative.

– Drapsrobotene reiser seg truende over fremtiden vår med mindre vi tar ansvar for å forby dem nå. De seks fredsprisvinnerne som er tilknyttet Nobel Women's Initiative støtter forslaget om et internasjonalt forbud fullt ut, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt