Hopp til innhold

Aktivister nektes inn til Israel

Flere internasjonale flyselskap samarbeider med Israel om å nekte flere hundre europeiske pro-palestinske aktivister å gå ombord på fly til Israel.

Aktivister nektes å fly til Israel

Store politistyrker er utplassert på og rundt flyplassen Ben Gurion lufthavn ved Tel Avv.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

Sidsel Wold, Betlehem
Foto: NRK

Aktvistene er invitert av palestinske organisasjoner for å komme til de
palestinske områdene for å vise solidaritet med palestinerene.

Statsminister Benjamin Netanyahu har derfor beordret myndighetene til å stoppe ankomsten av propalestinske demonstranter til landet.

Mer enn 600 sikkerhetsfolk er utplassert på Ben Gurion flyplass for å hindre de propalestinske aktivistene i å komme inn i landet.

– Beredskapen er så sterk fordi man vil forhindre bråk og uro på flyplassen og andre steder, sier Micki Rosefeld, talsmann for det israelske politiet til NRK.

Les: Gaza-kaptein arrestert i Hellas

Propalestinsk aktivist Birgitte fra Tyskland

Pro-palestinskaktivist Birgitte fra Tyskland

Foto: Sidsel Wold / NRK

– Helt uakseptabelt å nekte oss

Franske myndigheter nektet 50 personer å gå på et Lufthansa fly fra Paris idag, skriver israelske medier. I Brussel ble 3 nektet ombordstiging på et sveitisk fly. Sveitiske myndigheter nektet også 50 personer å gå på et fly i Geneve.

– Jeg har ikke ord. Det er helt uakseptabelt at flyselskapene jobber sammen med Israelsk etterretning for å nekte oss å komme hit, sier Birgitte fra Tyskland.

Den 71 år gamle bestemoren kom seg til den palestinske byen Betlehem, dagen før aktivister som henne ble nektet å gå på flyene.

Gir etter for økonomisk press

Israel har gitt flyselskaper en liste på 342 uønskede personer, melder NTB.

– Vi har advart dem om at disse vil bli sendt tilbake omgående, på selskapenes bekostning, sa talsperson Sabine Hadad for israelske innvandringsmyndigheter til nyhetsbyrået AFP fredag.

Advarselen skal ha hatt ønsket virkning og selskapene skal allerede ha nektet å la rundt 200 aktivister gå om bord i fly til Israel.

Sami Awad, direktør for Holy Land trust,

Sami Awad

Foto: Sidsel Wold / NRK

Truer med søksmål

Propalestinske aktivister fra flere land fordømmer israelernes aksjoner mot reisende til Ben Gurion, som er den største flyplassen i Israel.

– Jeg er svært overrasket over at flyselskapene lar seg presse til å nekte folk å reise på grunn av deres politiske syn, sier Sami Awad.

Han er en palestiner fra Betlehem og er direktør for Holy Land trust, som er en organisasjon blant de 40 som er med på kampanjen «RIGHT TO ENTER».

– Dette kan skape en ny og farlig praksis hvor et land kan presse et annet land om å nekte sine statsborgere å reise av politiske grunner, sier Awad til NRK.

En annen aktivistgruppe kalt «Velkommen til Palestina»-gruppen sier til NTB på fredag at demonstranter som har blitt nektet å reise, vil rettsforfølge hendelsene i sine respektive land.

SISTE NYTT

Siste nytt