Hopp til innhold

Aksjekursene stuper i USA og Asia

Etter en kraftig nedtur på amerikanske børser mandag, falt aksjekursen på børser i Asia tirsdag morgen lokal tid. Analytikere kaller fallet for en nødvendig korreksjon.

A man monitors a stock index board at a bank in Bangkok

VENTA: Analytikere kaller fallet for en nødvendig og venta korreksjon. – Det er egentlig på overtid, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB Markets.

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

«Det var den mest skremmende dagen på Wall Street på årevis», skriver CNN, om mandagens børsfall.

Fallet på Dow Jones-indeksen var det største på én dag siden finanskrisen i 2008, målt i poeng. Indeksen opplevde et større prosentmessig fall under én av handledagene i 2011.

Den industritunge Dow Jones-indeksen var på det meste ned over 6 prosent, i det som ifølge CNN var det kraftigste punktfall på indeksen i indeksens historie, før den igjen la på seg før stengetid.

Indeksen endte på 24.346,13 poeng, omtrent samme nivå som for en måned siden. Verdien av aksjene notert på indeksen er nå 8,5 prosent lavere enn ved utgangen av januar, da Dow Jones satte rekord på rekord.

Michael Pistillo, Brandon Barb

RØDE TALL: Spesialist Michael Pistillo og mekler Brandon Barb på gulvet på New York Stock Exhange mandag, hvor de kunne se kursfall på børsene verden over.

Foto: Richard Drew / AP

S&P, Nasdaq og Nikkei ned

  • Den bredt sammensatte Standard & Poor's-indeksen på Wall Street endte på 2.648,49 poeng mandag. Det er en nedgang på 4,1 prosent fra fredag.
  • Verdien av aksjene notert på den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 3,8 prosent og indeksen endte på 6.969,45 poeng.

Aksjekursene på børsene i Tokyo, Seoul og Hongkong falt tirsdag morgen lokal tid, etter nedturen i USA.

  • Den japanske Nikkei-indeksen falt 7,1 prosent, ifølge AP.
  • Tokyo-børsen startet dagen i rødt med en nedgang på 4,7 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong falt 3,2 prosent og Kospi-indeksen i Seoul 3 prosent.

Les også: 2017 ble formidabelt for Oslo Børs – 2018 blir neppe like bra

Illustrasjonsfoto

Aksjekursene falt på børsene i Tokyo, Seoul og Hongkong tirsdag. Illustrasjonsfoto.

Foto: Lee Jin-man / AP

Usikkerhet rundt renter

Usikkerhet rundt renter og inflasjon i USA får hovedskylda for børsfallet. Rentene på tiårige amerikanske statsobligasjoner har i det siste steget kraftig, og nye tall viser at den økonomiske oppgangen i USA har løftet lønningene.

Dette kan øke inflasjonen og tvinge USAs sentralbank til å heve rentene raskere enn antatt – noe som vanligvis er negativt for aksjemarkedene.

– Folk tar inn sjokket over å se reell inflasjon for første gang på en stund, sier Bruce McCain, investor ved en amerikansk bank til CNN.

Venta korreksjon

Børsene i USA har steget i flere år, og oppgangen har vært kraftig lenge også i en rekke andre land.

– Det råder en stor usikkerhet. Det er foruroligende at finansmarkedene ser ut til å trekke på skuldrene av det. Vi så det samme før finanskrisa, sa økonomiprofessor ved NTNU, Knut Anton Mork til NRK ved årsskiftet.

Flere analytikere har påpekt at utviklinga på ett eller annet tidspunkt er nødt til å snu. Men flere analytikere mener fallet kun er en korreksjon.

Ifølge Bloomberg er det ikke tegn til panikk blant investorne. Fallet viser det som skjer i en overoppheta økonomi, mener makrodirektør i Fidelity Investments, Jurrien Timmer, ifølge Bloomberg.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB Markets, sier til NRK tirsdag morgen at korreksjonen var venta.

Kjersti Haugland

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DnB Markets, sier til NRK tirsdag morgen at korreksjonen var venta. 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er egentlig på overtid. Vi har hatt en lang periode med sterk oppgang i aksjemarkedene, med veldig lave renter rundt om i verden, sier Haugland, som ikke ser særlig grunn til bekymring over situasjonen.

– Nei, dette er noe vi alle har gått og venta på. Men hvis det fortsetter i land tid og langt nedover, er det selvfølgelig grunn til å være mer bekymra, sier hun.

Senioranalytiker Mikael Olai Milhøj i Danske Bank forventa også en korreksjon og viser til den kraftige børsoppgangen som har vært de siste ukene.

– Vi trenger ikke være redde for at dette er begynnelsen på en ny finanskrise. Ser man på de økonomiske nøkkeltallene verden over, så er de svært sterke i øyeblikket, sier Milhøj til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Trump ikke bekymret

President Donald Trump har en rekke ganger vært raskt ute med å tvitre om oppgangene og rekordene. Han ser ikke ut til å være videre bekymret over de siste dagens kraftige fall.

President Donald Trump

Trump er som regel raskt ute med å tvitre om børsoppgangene.

Foto: Nicholas Kamm / AFP

– Presidentens fokus er på de langsiktige økonomiske forholdene, som fortsatt er eksepsjonelt sterke, sier Trumps talsperson Sarah Huckabee Sanders i en uttalelse mandag.

Hun understreka at dette innebærer å styrke den økonomiske veksten, sikre historisk lav arbeidsledighet og heve lønnsnivåene for amerikanske arbeidere.

Samtidig som børsen falt mandag, la Det hvite hus ut en pressemelding om den amerikanske økonomien, med fokus på skattekutt Trump har gjennomført.

«Bedrifter over hele landet svarer på president Trumps skattekutt ved å belønne amerikanske arbeidere», heter det blant annet i meldinga.

– En nervøs start på uka

Ifølge nyhetsbyrået Reuters spekuleres det på om sentralbanker også i andre deler av verden kan bli nødt til å øke rentene.

– Det blir en nervøs start på uka for tradere i alle markeder, sier Greg McKenna fra selskapet AxiTrader.

Han mener investorer nå spør seg om børsfallet i USA før helgen var starten på noe større.

Også oljeprisen falt kraftig før helgen. Årsaken til dette skal ha vært at oljeprodusenter i USA har trappet opp virksomheten som følge av at prisen har steget kraftig de siste månedene.

SISTE NYTT

Siste nytt