Hopp til innhold

Aksepterer ikke Kongo-avtalen

Avtalen predikant Rune Edvardsen forhandlet frem på vegne av Moland og French og familien til den drepte sjåføren, holder ikke mål, ifølge kongolesiske myndigheter.

Joshua French og Tjostolv Moland

Enken til den drepte sjåføren, Olendjeke Bibiche (med flaske), hennes datter Ruth og familie venter på French og Moland utenfor rettslokalet. Nå må de kanskje underskrive en ny avtale med nordmennene.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Advokat Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen jobber med å høyne presisjonsnivået i avtalen Edvardsen inngikk i september.

Foto: Tore Meek / Scanpix
Rune Edvardsen sammen med Tjostolv Moland i Kisangani.

Rune Edvardsen har vært flere turer til Kongo for å få på plass en avtale for de dødsdømte nordmennene. Her i samtale med Tjostolv Moland under 2. rettsrunde i fjor høst.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Kongolesiske myndigheter mener avtalen har et for lavt presisjonsnivå og ikke holder mål som avtale før de begynner å forhandle med norske myndigheter om en eventuell soningsoverføring.

Moland og French sin norske advokat Morten Furuholmen er nå blitt bedt om å presisere avtalen.

– Vi jobber nå med å få på plass flere detaljer i avtalen. Den tilbakemeldingen vi fikk var at kongolesiske myndigheter ikke kunne godta avtalen slik den forelå, og ønsket en mer utfyllende avtale mellom partene, sier Furuholmen.

Manglet konkrete tall

I september forhandlet predikant Rune Edvardsen frem avtalen mellom nordmennene og familien etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo.

Avtalen som ble inngått, gikk ut på at enka Bibiche Olendjeke og barnet hun har med Kasongo skulle få et hus. Det skulle også Kasongos fem barn fra et tidligere ekteskap. I tillegg ble familien lovet et pengebeløp. Totalrammen ble sagt til å være på 100.000 dollar.

– Min jobb var å forhandle fram en avtale med familien. Avtalen beløper seg til rundt 100.000 dollar, sa Edvardsen til NTB i september.

Problemet er at summen aldri ble nedskrevet i det underskrevne dokumentet. Dette skal kongolesiske myndigheter etter det NRK erfarer ha reagert på.

Avtalen ble dermed fremforhandlet uten at Edvardsen spesifiserte hvor mye Moland og French skulle betale enken og hennes familie.

– Det ble aldri skrevet ned noen sum i avtalen, men det står ganske lett forklart i avtalen hva husene skal inneholde, sier Rune Edvardsen til NRK.

Må kanskje underskrive på nytt

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj i avtalen, men vi jobber nå med å utfylle den eksisterende avtalen. Kanskje den må underskrives på nytt, men det er ikke dét det står og faller på i denne saken. Partene er enige; det er bare detaljer som må presiseres, sier Furuholmen.

Da en delegasjon ledet av det norske justisdepartementet var i Kinshasa i tidlig i september, kom de norske og kongolesiske myndighetene et godt stykke på vei i å avklare de formelle juridiske prosedyrene for en soningsoverføring til Norge.

Betingelsen som ble satt, var at Moland og French ble enige med de pårørende om et rimelig erstatningsoppgjør.

Et erstatningsoppgjør Rune Edvardsen fikk ansvar for å få i land.

– Vi gjorde en realitetsvurdering av hva som var mulig før vi reiste ned i september, og har hele tiden hatt en dialog om hva som har vært realitetene i saken, sier Edvardsen.

– Forhandlinger i november

Selv om saken har blitt forsinket på grunn av at avtalen ble sendt i retur, er Furuholmen fortsatt optimist når det gjelder norsk julefeiring for Moland og French.

– Jeg regner med at forhandlingene mellom norske og kongolesiske myndigheter kan ta til i løpet av november, og at Moland og French er hjemme til jul, sier Furuholmen.

Justisdepartementet og Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere forholdet mellom de sivile partene i saken, men bekrefter at de har jevnlig dialog med kongolesiske myndigheter om saken.

SISTE NYTT

Siste nytt