Akeno må spise gress for å overleve

70.000 mennesker er på randen av en sultkatastrofe i en liten by i hjørnet av Sør-Sudan. Hjelpen kommer ikke fram fordi veien er for dårlig.

Sultkatastrofe under utvikling i Sør-Sudan

Akeno er 25 år og må ofte ty til en blanding av gress og steinfrukter. Hun er urolig for at datteren ikke skal få noe å spise i fremtiden.

Foto: Lena Scherman/SVT

Tørke og borgerkrig har gjort at Sør-Sudan er rammet av matkrise. En tredjedel av landets befolkning er på flukt, og millioner mangler mat. Noen steder nærmer det seg hungersnød.

Der Nyangatomfolket bor, et avsidesliggende område i den sørøstre delen av Sør-Sudan, ikke langt unna grensen mot Etiopia, er et slikt sted. Der bor 70.000 som ikke har nok å spise.

Må spise gress

Akeno er en kvinne på 25 år og hun har en jente på ett og et halvt år på armen. Hun står i skyggen under en hytte som brukes som et lager for mat – når det finnes mat, forteller Sveriges Televisjon.

Nå er lagrene tomme og det eneste de har å spise er gress og noen harde steinfrukter.

Sytti tusen mennesker er på randen av en sultkatastrofe i Sør-Sudan.

SVTs reporterteam fulgte en pastor fra en svensk pinsemenighet helt inn til Sør-Sudans mest avsidesliggende provinser.

Halv matrasjon

FNs matvareprogram WFP har halvert dagsrasjonene man deler ut i Sør-Sudan. Rasjonene er redusert fra 500 gram om dagen per person, til 250 gram, fordi man ikke har penger som rekker til alle som trenger det.

Men ikke engang WFPs små rasjoner når fram till Nyangatomfolket ettersom den eneste veien inn i området i prinsippet er ubrukelig.

Kan forverres

En tredel av Sør-Sudans befolkning befinner seg på flukt. Flyktningekrisen i Sør-Sudan er den hurtigst voksende i verden.

Bistandsorganisasjoner advarer om at krisen kan forverres, ettersom konflikten i området ikke løser seg og tørken forverres.

Akeno skulle også ville gå herfra for å finne mat til sitt barn. Men hun har ikke noe esel, som kunne gjøre det mulig.

Rydder veien selv

Men en pinsemenighet fra Jönköping har bestemt seg for å hjelpe til med en ny vei inn, så hjelpesendningene fra FN skal nå Nyangatomfolket.

Ufremkommelige veier i Sør-Sudan

Det svenske reporterteamet fra SVT møtte mange utfordringer underveis til det sørøstre hjørnet av Sør-Sudan

Foto: Lena Scherman/SVT

I et «food for work»-program, der byboerne selv rydder veien mot at de får mat i betaling, har man lykkes å rydde sju mil vei.

– Først vil man hjelpe i krisen. Men siden vil man også hjelpe til langsiktig så de er bedre forberedt når det blir problemer nesta gang, seier Bengt Klingberg, pinsepastor fra Jönköping.

Veiarbeidet står

Det er mange kompliserende faktorer i hjelpearbeidet. Akkurat nå står veiarbeidet stille ettersom regnperioden kom ubeleilig. Hjelpeorganisasjonene har ikke tillstrekkelig med penger til å betale mattransportene. Det blir langt dyrere i det forholdene blir så vanskelige som nå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt