Hopp til innhold

Aids-forskere om bord i det malaysiske flyet

Flere enn 100 aids-forskere, aktivister og helsearbeidere skal ha vært blant passasjerene om bord i flyet som ble skutt ned over Ukraina i går. De var på vei til en aids-konferanse i Melbourne i Australia.

Folk legger ned blomster utenfor Nederlands ambassade i Kiev

Folk har strømmet til for å legge ned blomster og tenne lys utenfor Nederlands ambassade i Kiev. Alle om bord i flyet fra Malaysia Airlines, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, mistet livet.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

Blant passasjerene var blant andre Joep Lange, som er tidligere leder for International Aids Society (IAS) og har forsket på hiv/aids i over 30 år, melder AFP.

IAS har lagt ut en melding på sine nettsider hvor de uttrykker sin dypeste medfølelse og kondolanse til de etterlatte.

«The International Aids Society uttrykker i dag sin oppriktige tristhet over å ha mottatt nyheten om at kolleger og venner på vei for å delta på den internasjonale aids-konferansen i Melbourne, var om bord på Malaysia Airlines MH17, som styrtet over Ukraina,» heter det i meldingen.

– Har mistet en gigant

Leder i International Aids Society, Chris Beyrer, møter pressen i Melbourne

Leder i International Aids Society, Chris Beyrer, uttrykte sine kondolanser og sin dype medfølelse da han møtte pressen i Melbourne fredag.

Foto: STR / Afp

– I denne utrolig triste tiden står IAS sammen med vår internasjonale familie og sender våre kondolanser til de kjære til dem som vi har mistet i denne tragedien, sa IAS-leder Chris Beyrer til journalister i Melbourne tidligere i dag.

– Vi har fått meldinger om at vår tidligere president Joep Lange var blant passasjernee. Dersom det stemmer, har hiv/aids-bevegelsen virkelig mistet en gigant, sa Beyrer før det ble bekreftet at Lange var om bord i flyet.

Alle de 298 menneskene som var om bord i flyet, omkom da det styrtet i et område kontrollert av prorussiske separatister i Øst-Ukraina i går.

Ennå er ikke alle passasjerenes nasjonalitet kjent, men ifølge Malaysias transportminister var 173 passasjerer fra Nederland, 44 var fra Malaysia, 27 fra Australia, 12 fra Indonesia, ni fra Storbritannia, fire fra Tyskland, fire fra Belgia, tre var fra Filippinene, én fra New Zealand og én fra Canada.

Det har også kommet meldinger om at 23 passasjerer var fra USA, men dette er foreløpig ikke bekreftet av amerikanske myndigheter.

Alle de 15 i besetningen om bord, var fra Malaysia.

FN holder krisemøte

FNs sikkerhetsråd samles i dag til krisemøte for å diskutere flystyrten.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har krevd full og åpen internasjonal gransking av det som synes å være nedskyting av et sivilt passasjerfly.

Storbritannia, som krevde at Sikkerhetsrådet måtte samles til krisemøte, har tatt til orde for en gransking i FN-regi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En slektning til en av passasjerene i Malaysia Airlines MH17 gråter

En slektning til en av passasjerene som var om bord i Malaysia Airlines MH17, gråter når hun får bekreftet at hennes slektning var om bord i flyet.

Foto: NICOLAS ASFOURI / Afp

Forbyr flyvninger over Ukraina

Etter gårsdagens flystyrt har den amerikanske flyorganisasjonen FAA innført forbud for amerikanske fly mot å krysse ukrainsk luftrom over Krim-halvøya og den østlige delen av landet.

The Federal Aviation Administration (FAA) har sendt ut et varsel og gjort det klart at det «på grunn av nylige hendelser og muligheten for flere hasardiøse aktiviteter» innføres restriksjoner for flyrutene til amerikanske fly.

Det flagges på halv stang i Nederland

Det flagges på halv stang på alle offentlige bygninger i Nederland i dag.

Foto: Martijn Beekman / Afp

Også Singapore Airlines har nå stoppet alle flyvninger over Ukraina, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået AP melder i morges at også Malaysia Airlines sier at de legger om sine flyruter til og fra Europa etter katastrofen i Ukraina.

Indodesias president Susilo Bambang Yudhoyono opplyser i morges at han har gitt alle nasjonale flyselskaper beskjed om at de ikke skal fly over Ukraina, Gazastripen eller andre konfliktområder.

Like etter flystyrten i går, gjorde norske flyselskaper det klart at de unngår luftrommet over Ukraina.

– Vi flyr ikke over Ukraina eller i nærheten av landet inntil denne situasjonen er avklart, sa Astrid Mannion, kommunikasjonsrådgiver i flyselskapet Norwegian, til NRK.

SAS har mange flyruter til Asia, men ingen av disse rutene går over Ukraina.

Flere internasjonale flyselskap endret flyrutene over ukrainsk luftrom for flere måneder siden, da spenningen økte mellom ukrainske myndigheter og prorussiske opprørere.

Flyselskapene Quantas Airways i Australia og de to største flyselskapene i Sør-Korea innførte disse endrede rutinene tidligere, selv om det ikke forelå noen beslutning fra internasjonale flymyndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt