NRK Meny
Normal

Ahmadinejad deltar på FN-møte

Irans president Mahmoud Ahmadinejad skal delta på møtet i FNs generalforsamlingen i New York senere denne måneden, men nekter å forhandle om landets atomprogram.

Mahmoud Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad under FNs rasismekonferanse i Geneve i april i år.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

– Han reiser for å delta på det internasjonale møtet, og det vil være en god anledning til å fremme iranske synspunkter på styringen av verden, sa president-rådgiver Esfandiar Rahim Mashaie på en pressekonferanse i dag.

Omstridt på talerstolen

Da Ahmadinejad tok til talerstolen i FNs generalforsamling i fjor høst, gikk han til voldsomt angrep på USAs utenrikspolitikk og kalte Israel et «sionistregime».

Også under FNs rasismekonferanse i Geneve tidligere i år gikk Ahmadinejad til angrep på Israel. I sitt innlegg omtalte han Israel som en rasistisk myndighet.

LES: Kalte Israel-regjering rasistisk

LES: Boikotter FNs rasismekonferanse

Det fikk en rekke land, blant andre Finland, Danmark og Frankrike, til demonstrativt å forlate salen.

Bryr seg ikke om atom-tidsfrist

Tidligere i dag ble det klart at Iran ikke kommer til å la seg presse til å møte en tidsfrist i striden om landets atomprogram.

– Vi er en nasjon som tror på dialog og samhandling. Når utenforstående vil innføre tidsfrister, er det uakseptabelt, sier talsmann for det iranske utenriksdepartementet, Hassan Ghasghavi.

– Forberedt på nye sanksjoner

USA har sammen med Storbritannia, Kina, Russland, Frankrike og Tyskland forsøkt å presse Teheran til et møte om det omstridte atomprogrammet før møtet i FNs generalforsamling som begynner 21. september.

USA har gjort det klart at forhandlingsdøren fremdeles er åpen for Iran, men truer samtidig med sanksjoner om Iran ikke vil forhandle.

Det skremmer ikke Irans president.

Ifølge nyhetsbyrået AFP sa Ahmadinejad i dag at Iran «er forberedt» på nye sanksjoner mot landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt