NRK Meny
Normal

Hundrevis av afghanske kvinner fengslet for «moralske forbrytelser»

Flere hundre kvinner sitter fengslet i Afghanistan, dømt for å ha «rømt hjemmefra» eller å ha hatt sex med en mann de ikke er gift med.

Kvinner og fengsel i Afghanistan

Til venstre et bilde fra 19. januar 2003 av Zarghona, som var i fengsel fordi hennes ektemann slo henne og tvang henne ut i prostitusjon. Her har hun den sju måneder gamle sønnen Balal på armen mens hun ser ut av vinduet i kvinnefengselet i Kabul. Til høyre et bilde av innsatte i kvinnfengselet i Herat, tatt 2. juli 2010.

Foto: Suzanne Plunkett/Aref Karimi / AP/AFP

Shafiyah fra Afghanistan

Shafiyah poserer i et krisesenter for kvinner i Kabul etter at hun ble løslatt etter tre år i fengsel. Hun ble arrestert og fengslet etter å ha rømt fra in Taliban-ektemann. Hun var 27 år da bildet ble tatt 12. oktober 2011.

Foto: ADEK BERRY / Afp

Det kommer frem i rapporten I Had to Run Away, som menneskerettighets-organisasjonen Human Rights Watch offentliggjorde onsdag.

Rapporten forteller om kvinner som fengsles fordi de har rømt fra voldelige ektemenn, og andre som er fengslet etter at det er blitt voldtatt.

Human Rights Watch skriver at regjeringen til Hamid Karzai ikke har oppfylt sine forpliktelser under internasjonale menneskerettighetslover.

I rapporten krever Human Rights Watch at regjeringen løslater 400 kvinner og jenter som er innesperret i fengsler eller ungdomsinstitusjoner.

Tvangsgiftet som 12-åring

Blant de triste skjebnene i rapporten er en kvinne som omtales som Homa K.

Hun ble tvunget til å gifte seg med ham da hun var 12 år, mens mannen var 10 år eldre.

Mannen drakk, brukte opium, slo både henne og deres to døtre rutinemessig og klarte ikke å støtte familien økonomisk.

En dag i 2009 slo ektemann den ene datteren så hardt at han knuste tennene hennes.

Da tok Homa med seg barna og, ved hjelp av bestefaren og en fetter, så flyktet hun til enn annen provins.

Etter å ha bodd i skjul i ett år, vendte hun tilbake til en region i nærheten av foreldrenes hjem.

Etter noen måneder ble hun arrestert og tiltalt for de «moralske forbrytelsene» å «rømme hjemmefra» og «zina».

Det siste er seksuelt samvær mellom to personer som ikke er gift og skyldes at ektemann anklaget Homa for å ha hatt sex med fetteren som hjalp henne å flykte.

Homa K. ble dømt til sju års fengsel. Der sitter hun nå innesperret sammen med sine to døtre, 22 år gammel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Løpeseddel på afghansk

En afghansk kvinne forbereder seg til kvinnedagen i fjor med en løpeseddel med teksten 'ifølge artikkel 22 i den nasjonale grunnloven er alle former for diskriminering mellom afghanere forbudt, og alle afghanske kvinner og menn har like rettigheter'.

Foto: Hossein Fatemi / Ap

Flere sterke historier

Homa er bare en av kvinnene som står frem med sine historier i rapporten.

– Fra jeg kom inn i denne verdenen var det min skjebne å bli ødelagt, sier 17 år gamle Amina.

Hun tilbrakte flere måneder i fengsel etter å ha blitt tvunget inn i prostitusjon.

Jevngamle Khalida P. sitter fengslet for å rømt med en gutt som hennes foreldre nektet henne å gifte seg med.

– Foreldrene mine kommer hver uke og besøker meg. Hver gang sier de til meg at de snart skal betale fangevokterne for å gi meg til dem, og at da kommer de til å drepe meg, forteller 17 år gamle Khalida til Human Rights Watch.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sahar Gul

15 år gamle Sahar Gul i en seng på et sykehus i Kabul, 7. januar i år. Hun var blitt holdt innesperret og torturert i månedsvis av svigerforeldrene.

Foto: Musadeq Sadeq / Ap

Ti år etter Taliban

– Det er rystende at ti år etter at Taliban ble styrtet, så blir kvinner og jenter fortsatt fengslet for å ha rømt fra vold eller tvangsekteskap, sier Human Rights Watch-direktør Kenneth Roth til BBC.

Kenneth Roth

Human Rights Watch-direktør Kenneth Roth i Kabul onsdag på fremleggelsen av rapporten om kvinners stilling i landet.

Foto: MOHAMMAD ISMAIL / Reuters

Han forteller at kvinnene ofte blir dømt på basis av tilståelser som blir avgitt uten advokat til stede, eller tilståelser som er blitt lest opp og underskrevet av kvinner som hverken kan lese eller skrive.

– Etter domfellelse får kvinnene rutinemessig lange fengselsstraffer, i noen tilfeller på over ti år. sier Kenneth Roth.

Anklager president Karzai

HRW-sjef Kenneth Barr anklager Afghanistans president, Hamid Karzai for å være mindre opptatt av kvinners rettigheter fordi vesten er i ferd med trekke styrkene sine ut av landet.

Barr sa at Karzai «viser en mer konservativ side» og sender signaler til Taliban og mektige afghanske tradisjonalister mens «han forsøker på finne ut hvordan han skal overleve de neste par årene».

En talsmann for president Hamid Karzai toner ned rapporten.

- I løpet av det siste tiåret er kvinnenes stilling blitt klart forbedret. Grunnloven og landets lover beskytter kvinnenes rettigheter, sier talsmann Aimal Faizi til nyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt