Hopp til innhold

Dataspill skal bekjempe opiumproduksjon

Disse jentene vil ta opp kampen mot opiumsproduksjonen i Afghanistan mens trusselen fra narkotikahandlere og landminer henger over dem. Men det hele er et spill.

Med stadig økende vold, er det vanskelig å ha det gøy utenfor hjemmet mange steder i Afghanistan. Derfor har spillsentre blitt et av få steder der de unge kan slappe av og ha det hyggelig.

Her samles gutter og menn for å spille bilspill, fotball eller bekjempe monstre i timevis for å komme seg unna den brutale virkeligheten for en stund.

Jenter og kvinner er så å si aldri der.

Men i byen Herat, vest i Afghanistan, er en gruppe jenter og kvinner i full gang med å programmere sine egne dataspill. De unge programmererne har laget mer enn 20 spill siden senteret "CTI, Code to Inspire" ble åpnet i 2015.

Nå har de laget et eget dataspill der målet er å bekjempe den omfattende opiumsproduksjonen i landet.

"Fight against opium"

SPILL MED MENING: Afghanske kvinner har laget spillet "Fight against opium", for å bidra i kampen mot opiumsproduksjon.

Foto: Reuters

Voldsom økning

Opiumsproduksjonen i Afghanistan fortsetter å øke kraftig. Ifølge tall fra myndighetene ble det satt ny rekord i 2017, da det ble produsert 9000 tonn av det narkotiske stoffet. Det er hele 87 prosent mer enn året før.

Områdene der det dyrkes opiumsvalmuer økte med 63 prosent på et år, og det ble også produsert valmuer nord i landet, der planten ikke har blitt dyrket tidligere. Afghanistan er det landet i verden som produsere mest opium.

Ifølge anslag fra i fjor, var rundt 400.000 afghanere sysselsatt med opiumsproduksjon. Det er flere enn de som jobber i det afghanske forsvaret.

AFGHANISTAN-DRUGS AFGHANISTAN-DRUGS

GIR IKKE OPP: Afghanske myndigheter har i mange år kjempet mot produksjonen av opium. Her brenner over et tonn tørket opium.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / AFP

– Vi ville vise frem et av Afghanistans største problemer med dette spillet, og dermed fortelle at vi ikke støtter opiumsproduksjonen. Det sier 20 år gamle Khatira Mohammadi til nyhetsbyrået Reuters. Hun forteller at det finnes andre og mer lønnsomme muligheter.

– Vi ville skape et alternativ som er bedre for landet vårt, nemlig safranproduksjon.

Planter safrankrokuser

Et kilo safran koster et sted mellom 50.000 og 100.000 kroner, mens et kilo tørket opium er verdt langt mindre, opp mot 1500 kroner per kilo ifølge tall fra det afghanske departementet for narkotikabekjempelse og FN.

Afghanske myndigheter og det internasjonale samfunnet har lenge forsøkt å oppfordre afghanske bønder til å ikke dyrke opiumsvalmuer. Men produksjonen har bare økt.

Opiumsvalmuer inneholder morfin, som er et av de viktigste smertestillende stoffene til medisinsk bruk. Men morfinet brukes også til å produsere det narkotiske stoffet heroin.

AFGHANISTAN-DRUGS-CRIME-OPIUM

HØSTER INN: Afghanistan er verdens ledende opiumsprodusent. Her sanker bønder i Kandahar-provinsen opiumsvalmuer.

Foto: JAVED TANVEER / AFP

I spillet "Kampen mot opium", skal spillerne rense åkre og jorder for opiumsvalmuer, og i stedet plante safrankrokuser der. Men farene lurer, og de må klare å unngå soldater på patrulje, landminer og narkotikahandlere. Målet er å plante så mange krokuser som mulig.

Lærer opp kvinner

Etter at Taliban ble styrtet i 2001, fikk kvinner igjen lov til å gå på skole, og de trengte ikke lenger bære burka eller gå sammen med et mannlig familiemedlem utendørs. Men konservative sosiale regler har likevel hindret kvinner i å jobbe for fullt.

CTI i Afghanistan

KVINNELIGE PROGRAMMERERE: Her lærer afghanske jenter og kvinner å lage dataspill og programvare.

Foto: Reuters

Senteret CTI lærer for tiden opp rundt 90 jenter og kvinner i alderen 15 til 25 år i å programmere og utvikle programvare.

– Det er mange spill som er laget utelukkende for å underholde, men på det andre siden er det spill som er laget for å skape en forandring. Det sier Ehsan Ehrari som er mentor på CTI.