Afghanske TOLOnews viser til kilder, som sier at Norge står på lista over land som er interessert i å være vertskap for offisielle fredsforhandlinger om Afghanistan.
Nettstedets sjef er deltaker på fredskonferansen i Doha, der Norge ble nevnt.
Utenriksdepartementet sier til NRK at Norge i en årrekke har ført et aktivt fredsdiplomati i Afghanistan-konflikten.
– Vi vil ikke kommentere rykter. På generelt grunnlag er Norge villig til å bistå på konstruktivt vis, skriver pressetalsperson Mari Bangstad.
Hvilken rolle Norge eventuelt inntar, er helt avhengig av hva partene ønsker, heter det fra Utenriksdepartementet.
Eide forventer forhandlinger
Tyskland og Qatar arrangerer den to-dager lange samlingen i Doha. Møtet kalles «den mellom-afghanske dialogkonferansen».
Dette er en møteplass for bredere grupper fra afghansk politikk og samfunnsliv. De drøfter hva som må til for en fredelig framtid.
– Dialogen bidrar til å skape et miljø det kan bygges videre på, men det er ikke forhandlinger. For mange er dette første gang de får satt seg ned og diskutert sammen, sier tidligere FN-utsending til Afghanistan, Kai Eide.
Kai Eide var FNs spesialutsending til Afghanistan 2008–2010
Foto: BERIT ROALD / Afp– Man må snart over i rendyrkede forhandlinger mellom mindre grupper og Taliban. Først da kan man gå i dybden på hva begge sider forventer, sier Eide.
Han tror slike forhandlinger kan starte når USA og Taliban blir enige.
To fredsspor for Afghanistan
Det er to parallelle forsøk på å finne en fredelig løsning i Afghanistan.
USA forhandler direkte med Taliban, og så er det dialogkonferansen. Felles for begge prosessene er at regjeringen, til nå, har blitt holdt utenfor.
Over 50 delegater fra Afghanistan og 17 representanter for opprørsbevegelsen Taliban er til stede i Qatars hovedstad. For første gang deltar representanter tilknyttet myndighetene.
Afghanistans tidligere viseutenriksminister Hekmat Khalil Karzai er blant dem som har bånd til presidenten.
Taliban sier at alle deltar som privatpersoner. De nekter fortsatt å forhandle med den afghanske regjeringen.
– Om noen kommer hit som privatpersoner og uttrykker sine meninger, så har vi ikke noe imot det, sier Taliban-talsmann Suhail Shaheen til Voice of America.
Det tolkes som et gjennombrudd at representanter fra «det høyere fredsråd» denne gang sitter rundt samme bord som Taliban.
Tredje runde for «den mellom-afghanske dialogkonferansen» holdes i Doha, Qatar. Afghanistans tidligere viseutenriksminister Hekmat Khalil Karzai er blant deltakerne.
Foto: KARIM JAAFAR / AFPDette er tredje runde med slike dialogmøter. De to første gangene møttes aktørene i Moskva.
Ønsker norsk hjelp
USAs spesialutsending for afghansk forsoning, Zalmay Khalilzad, har tidligere i sommer ønsket norsk hjelp velkommen.
Khalizad skriver at mellom-afghanske fredsforhandlinger kan ha nytte av norsk støtte.
I morgen gjenopptas forhandlingene mellom USA og Taliban. Også disse møtene holdes i Qatar.
Det er sjuende runde med forhandlinger. Begge parter har meldt om stor framgang.
– Best ekspertise i Norge
Kai Eide tror fredsutsiktene i Afghanistan ser annerledes ut om kort tid.
– Det store spørsmålet er hvordan og på hvilken måte Taliban vil godta at regjeringen er en del av dialogen, sier Eide til NRK.
Den pensjonerte diplomaten Kai Eide mener Norge i bredere kretser er kjent for å ha den beste ekspertisen på Afghanistan.
– Det norske utenriksdepartementet har diplomater som har lang kjennskap til hovedaktørene på regjeringssiden og talibansiden. Det gjør at Norge er godt skikket til å spille en rolle, sier Kai Eide.
Framskritt mellom USA og Taliban
Trump-administrasjonen har gitt uttrykk for at den ønsker en fredsavtale med opprørerne før afghanerne skal velge ny president i september.
USAs utsending Zalmay Khalilzad skriver på sosiale medier at det er gjort framskritt i alle fire spørsmål som ligger på bordet. Det som diskuteres er antiterror tiltak, tilbaketrekking av soldater, deltakelse i mulige mellom-afghanske forhandlinger og en permanent våpenhvile.
Mens Taliban forhandler, fortsetter de blodige angrepene i Afghanistan.
I går detonerte Taliban en bilbombe i Ghazni. Minst 14 ble drept og 180 skadd. Det var mange skoleelever blant ofrene.
Taliban har også tatt på seg skylda for et granatangrep mot et marked i Faryab-provinsen før helga. Der ble også 14 mennesker drept og 40 såret.