Norske spesialsoldater inn i gisselaksjon i Kabul

Norske soldater bisto afghanske styrker da Taliban angrep et hotell i Kabul. 12 sivile, fire sikkerhetsvakter og en politimann ble drept i angrepet.

40 hotellgjester og ansatte var fredag morgen frigjort av afghanske sikkerhetsstyrker, støttet av NATO-soldater, men de gjenværende opprørerne holdt fortsatt et ukjent antall gisler inne i bygningen.

NETT-TV: Taliban angrep hotell i Kabul.

Tungt bevæpnede Taliban-soldater angrep natt til fredag et hotell i utkanten av Kabul. Alle angriperne er drept, opplyser Afghanistans innenriksminister. Det ble tatt gisler og 17 ble drept.

– Norske styrker deltok i operasjonen. Jeg kan ikke gå inn på detaljer, men de var tilstede og utførte veiledende oppdrag, sier major og pressetalsmann Eystein Kvarving til NRK.no.

Hva vil det si å veilede?

– Det var en afghanskledet operasjon. Oppgaven til de norske styrkene er å utdanne, trene og veilede. Det vil si at de er i de bakre rekkene og støtter organiseringen og disposisjonene, sier Kvarving.

Ingen av de norske eller afghanske soldatene ble såret i aksjonen.

Populært hotell

Hotellet, som er populært blant utlendinger og høytstående afghanere, ligger ved Qargha-sjøen, et populært utfartssted 9 kilometer vest for Kabul.

– Opprørere væpnet med rakettdrevne granater, tunge og lette våpen, tok seg inn i Spozhmai Hotel og kjempet mot sikkerhetsstyrkene, opplyste lederen for kriminalpolitiet i Kabul, Mohammad Zahir.

Flere drept

Det ble holdt bryllupsfest på hotellet da opprørerne slo til, og minst en av angriperne skal ha sprengt seg selv i lufta med sprengstoff han hadde festet til kroppen.

Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet i Afghanistan, Sediq Sediqqi, var opprørere drept i morgentimene fredag.

Afghanske sikkerhetsstyrker

40 hotellgjester og ansatte var fredag morgen frigjort av afghanske sikkerhetsstyrker, støttet av NATO-soldater.

Foto: OMAR SOBHANI / Reuters

– Vi har alt drept to opprørere. Ytterligere to har forskanset seg inne i hotellet, opplyser han.

Tre av hotellets egne sikkerhetsvakter og en politimann skal også være drept i skuddvekslingen ved hotellet.

Frigjorde gisler

40 hotellgjester og ansatte var fredag morgen frigjort av afghanske sikkerhetsstyrker, støttet av NATO-soldater, men de gjenværende opprørerne holdt fortsatt et ukjent antall gisler inne i bygningen.

Taliban-angrep mot hotell utenfor Kabul

Flere er drept etter at et populært hotell utenfor Kabul ble angrepet av tungt bevæpnede Taliban-soldater

Foto: MASSOUD HOSSAINI / Afp

– Politiet gjør sitt beste for å beskytte de sivile på hotellet. Det er beklageligvis også ofre blant de sivile, men vi vet ikke hvor mange, sier Sediqqi.

– Ville fester

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet mot hotellet og talsmannen Zabihullah Mujahid begrunner det med at velstående afghanere og utlendinger pleier å ha «ville fester» der.

Det ligger flere hoteller, restauranter og forsamlingslokaler rundt Qargha-sjøen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt