Tre spanjoler drept i uro på NATO-base i Afghanistan

To spanske militærpolitimenn og en tolk ble drept da en afghansk politirekrutt de holdt på å trene opp skjøt mot dem på en spanskledet NATO-base i Afghanistan. Etterpå ble han selv skutt og drept.

Video Antispanskeprotester-250810-w_MXF_Innboks.MP4

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Flere hundre afghanere forsøkte å storme en spanskledet NATO-base i det nordvestlige Afghanistan, etter at en politimann ble drept av spanske soldater. Soldaten hadde selv drept tre spanjoler.

Deretter forsøkte minst tusen afghanske demonstranter å storme basen, sier guvernøren i Baghdis-provinsen i det nordvestlige Afghanistan, Dilbar Jan Arman, til nyhetsbyrået Reuters.

Alfredo Perez Rubalcaba

Alfredo Perez Rubalcaba, innenriksminister i Spania, kaller hendelsen en terrorhandling.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

– Hendelsen skjedde under et politiopplæringskurs, og to spanske politimenn og en tolk med spansk statsborgerskap mistet livet, sier Spanias innenriksminister Alfredo Perez Rubalcaba til radiostasjonen Cadena Ser, gjengitt av den spanske avisen El Pais.

– Sikkerhetsstyrkene svarte på angrepet og skjøt og drepte morderen, sier Perez Rubalcaba.

Senere på dagen kalte han hendelsen et terrorangrep.

– Vi vet foreløpig ikke om Taliban står bak. Men det er ingen tvil om at dette var et planlagt angrep, et terrorangrep, sa han til spanske medier.

LES MER: Bakgrunn: Baghdis-provinsen utenfor Taliban-kontroll

Ville storme basen

Episoden skjedde under en skyteøvelse inne i basen i provinshovedstaden Qualay-e-Naw.

De to spanske offiserene, en kaptein og en løytnant fra militærpolitiet Guardia Civil, drev opplæring med den afghanske politirekrutten.

Politirekrutten skal ha skutt de tre spanske statsborgerne med et kalasjnikov-gevær, etter en krangel, skriver El Pais.

Etter at de hørte skuddene, samlet store menneskemengder seg foran inngangen til basen, som ligger nær grensen til Turkmenistan.

Innbyggere i området fortalte Reuters at de satte fyr på en del av en basen.

Spanske militære kilder anslår at det var rundt 200 mennesker, myndighetene snakker om 2000. Demonstrantene protesterte mot hendelsen og krevde å få liket til politirekrutten, ifølge El Pais.

(Saken fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Minst 18 såret

Minst 18 demonstranter, mange med skuddsår, har blitt mottatt for behandling ved et sykehus i Qualay-e Naw.

– Tilstanden til flere av dem er kritisk, sier Mohammad Sadiq, en kirurg ved sykehuset til Reuters.

En demonstrant sier til nyhetsbyrået at det var omkomne blant demonstrantene, etter at styrker har skutt på dem fra inne i basen. Mannen kalte seg Abdullah overfor Reuters.

Taliban: – Var medlem

Den NATO-ledede ISAF-styrken bekreftet dødsfallene og den påfølgende demonstrasjonen, som de opplyste at de afghanske sikkerhetsstyrkene fulgte med på.

– Per nå er det usikkert hva som er årsaken til skytingen, sa ISAF i en uttalelse.

Qari Mohammad Yousuf, en talsperson for Taliban, sier at politirekrutten hadde vært medlem av den islamistiske grupperingen. Ifølge Yousuf ble fire utenlandske borgere og ni afghanske politimenn drept i hendelsen.

Taliban påtar seg ofte ansvaret for hendelser hvor utenlandske styrker blir drept, og rapporterer ofte om høyere antall døde.

LES OGSÅ: Lover at NATO blir i Afghanistan
LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om ISAF

Trener til maktovertakelse

NATO-ledede styrker holder på å trappe opp opptreningen av den afghanske hæren og politiet, for å forberede dem til en fremtidig maktovertakelse i landet.

USAs president Barack Obama har planlagt at tilbaketrekkingen av styrkene fra Afghanistan skal starte neste år, avhengig av hvor klare de afghanske styrkene og politiet er.

LES OGSÅ: - ISAF ut av Afghanistan innen 2014
LES OGSÅ: Oppdrag Afghanistan: general Petraeus forbereder exit

Denne uken har høystående amerikanske offiserer sådd tvil om tidsplanen. Sjefen for US Marines sa tirsdag at å legge slike tidsskjemaer kunne gi understøtte Taliban.

Afghanistans president Hamid Karzai har satt et ambisiøst mål om at afghanerne skal ta over det fulle og hele sikkerhetsansvaret for sitt eget land i 2014.

LES OGSÅ: – Afghansk overtakelse innen 2014
LES OGSÅ: - Starter overtakelsen i 2010

Gnisninger

Opplæringen av afghanske styrker har skapt gnisninger. Det har vært flere episoder hvor utrente soldater og politi har vendt seg mot de utenlandske styrkene som lærer dem opp.

I juli drepte en afghansk soldat tre britiske Ghurka-soldater. Afghanske myndigheter sa i fjor at de ville gjøre testene for nye soldater og politifolk strengere. Uttalelsen kom etter en lignende episode, da en soldat drepte fem soldater fra britiske styrker.

Flere titusener av afghanere har meldt seg til tjeneste for den nye nasjonale afghanske hæren og politistyrken, som har blitt grunnlagt på kort tid etter at Taliban-regimet ble styrtet i 2001.

Flere har stilt spørsmålstegn ved om kvaliteten på utvelgelsesprosessen for tjenestemenn, og om tidligere opprørere og deres sympatisørerer er blant dem.

LES OGSÅ: Karzai forbyr private soldater
LES OGSÅ: USA kan gå inn for Taliban-forhandlinger

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.