– Syrere, ja? Afghanere, nei?

Mens syrere og irakere får slippe over grensene på Balkan står fortvilte afghanske asylsøkere igjen. Etter mange tusen kilometer på flukt møter de stengte dører.

afghanske flyktninger roper til grensepoliti ved grensegjerdet mellom Hellas og Makedonia

FRUSTRASJON PÅ GRENSA: Afghanske asylsøkere roper mot grensevaktene i Idomeni mellom Hellas og Makedonia etter at grensa ble stengt mandag.

Afghansk asylsøker på grensa mellom Makedonia og Serbia

STRANDET I MAKEDONIA: Afghanske Arsalan (18) er nå i en flyktningleir i Tabanovce, Makedonia.

Foto: Fanija Ivanovska, MCMC

– Jeg skjønner ikke hva som plutselig er problemet med oss, sier afghanske Arsalan (18) på telefon til NRK fra grensa mellom Makedonia og Serbia.

Sammen med småsøsknene har han reist fra Afghanistan, gjennom Tyrkia og videre med båt til Hellas, før de tok seg til Makedonia.

Nå har han vært strandet i en flyktningleir i landet i seks dager, fordi afghanere ikke lenger får ta seg over grensene videre nordover.

– Jeg vet ikke hva vi skal gjøre. Vi må vel bare vente. Jeg vil ikke prøve å krysse grensa ulovlig, sier Arsalan, som vil til Tyskland.

Ropte og rev i piggtrådgjerder

Arsalan er en av 700 afghanske asylsøkere i Tabanovce, ifølge MCMC, Kirkens Nødhjelps søsterorganisasjon i Makedonia.

Flyktningleir Tabanovce, Makedonia

TABANOVCE, MAKEDONIA: Slik ser det ut i leiren der rundt 700 asylsøkere, de fleste afghanere, venter på å dra videre. Folk her er usikre, sier organisasjonen MCMC.

Foto: Fanija Ivanovska, MCMC

Planene deres om å bruke Balkan som transittland har falt i fisk.

Før kunne de reise gjennom Makedonia og Serbia, men mandag varslet Makedonia at kun syrere og irakere med papirene i orden får slippe inn.

Også Serbia, Slovenia og Kroatia har strammet inn, etter at Østerrike varslet at de vil ta imot maks 80 asylsøknader daglig. Makedonske myndigheter sier de bare følger opp det Østerrike gjør, ifølge The Guardian.

Ved den gresk-makedonske grensa ble mange afghanske asylsøkere desperate mandag da de skjønte at grensa var lukket for dem.

– Syrere, ja? Afghanere, nei? Hvorfor ikke afghanere? ropte en afghansk asylsøker fortvilet til grensevaktene.

Migrant hopper over gjerde til Makedonia

HOPPET OVER GJERDET: Afghanske asylsøkere ble nektet å ta seg inn til Makedonia mandag. Mange rev i gjerdene og noen klarte å hoppe over til makedonsk side.

Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS / Reuters

– Makedonia vil sende signal til flyktninger

Over 100.000 migranter har kommet til Hellas bare i 2016, viser ferske tall fra IOM. Forskningsprofessor Jakub Godzimirski ved NUPI sier Balkan-landene nå prøver å stanse den massive mengden:

– Balkan-landene mener afghanere ikke har godt nok asylgrunnlag. De mener folk i krigsrammede områder kan flytte innad i landet i stedet, for eksempel til Kabul, sier Godzimirski.

Han mener myndighetene forsøker å sende tre signaler:

– De vil stanse flyktninger fra å ta seg hit. De vil konsentrere seg om dem de mener har rett til asyl, og de vil sende et budskap til Hellas om å skjerpe prosedyrene.

Laster kart, vennligst vent...

TABANOVCE, MAKEDONIA: Mange flyktninger er strandet i en flyktningleir i Tabanovce, nær grensa til Serbia.

Sendes tilbake til Aten

Norske Jane Vogt Evensen jobber for Kirkens Nødhjelp i Serbia og sier både asylsøkere og hjelpeorganisasjonene er i villrede om hva de skal gjøre.

– I går kjørte 17 busser med afghanere tilbake til Aten. Det er mye uro, forteller Evensen på telefon fra Beograd.

Hun sier stengte grenser ikke hindrer folk i å prøve å komme seg nordover i Europa.

– Folk tar seg ulovlig over grensene, noen betaler masse penger for å fraktes med varebiler, og noen kutter hull i grensegjerdene. Hver gang det skjer en innstramming, tar folk andre ruter.

Afghanske asylsøkere i Aten

ATEN, HELLAS: Afghanske asylsøkere på Victoria-plassen i den greske hovedstaden onsdag 24. februar. Mange afghanske asylsøkere har blitt busset tilbake til Aten fra den makedonske grensa.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt