Æret Karadzic fire dager før krigsforbryterdom

Myndighetene i den serbiske delen av Bosnia åpnet i dag et studentinternat kalt opp etter krigsforbrytertiltalte Radovan Karadzic.

Presidenten i Republika Srpska, Milorad Dodik

Presidenten i Republika Srpska, Milorad Dodik, under åpningsseremonien av Dr. Radovan Karadzic studentinternat i Pale søndag.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Radovan Karadzics datter Sonja

Radovan Karadzics datter Sonja var til stede under seremonien i Pale til ære for faren.

Foto: DADO RUVIC / Reuters
Radovan Karadzic

Radovan Karadzic i retten i Haag i 2013.

Foto: MICHAEL KOOREN / Reuters

Skjærtorsdag faller dommen i krigsforbrytersaken mot den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic, to år etter at saken ble tatt opp til doms.

Søndag markerte ledelsen i Republika Srpska – den serbiskkontrollerte delen av Bosnia – sin støtte til Karadzic.

Med pomp og prakt åpnet presidenten i Republika Srpska, Milorad Dodik, et studentinternat i republikkens hovedstad, Pale.

– Vi dediserer dette stedet til mannen som uten tvil la grunnlaget for Republika Srpska – Radovan Karadzic, republikkens første president, sa Dodik under seremonien i den serbiskkontrollerte byen Pale.

Dom etter to år

Rettssaken mot Radovan Karadzic i Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) startet i oktober 2012.

Karadic er anklagd for å ha vært en av arkitektene bak den etniske rensingen under borgerkrigen i Bosnia-Hercegovina mellom 1992 og 1995, der om lag 100.000 mennesker ble drept og 2,2 millioner ble drevet på flukt.

Han er blant annet tiltalt for folkemord i forbindelse med Srebrenica-massakren i 1995, der rundt 8000 muslimske menn og gutter ble drept.

Selv hevder den tidligere lederen for bosniaserberne å ha vært helt ukjent med massakren.

Saken mot ham ble erklært avsluttet 1. mai 2014 etter at 238 vitner var blitt innkalt, men dommen faller altså først skjærtorsdag, nesten to år senere.

Demonstrasjonstog for Karadzic

President i Republika Srpska Milorad Dodik (i midten), gikk sammen med Karadzic datter Sonja (foran i hvitt) og kone Ljiljana Zelen (bak datteren i svart) under en demonstrasjon i Pale søndag til støtte for den krigsforbrytertiltalte.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Mener rettssaken er ydmykende

President Dodik er en sterk kritiker av Den internasjonale straffedomstolen.

– De dømmer bare en side, ikke de andre som bidro like mye til alt som skjedde under oppløsningen av det tidligere Jugoslavia, sa Dodik under dagens seremoni.

Dodik har flere ganger truet med at den serbiske delen skal erklære seg uavhengig av resten av Bosnia, noe som vil være et brudd med Dayton-avtalen fra 1995 som fikk slutt på krigen.

Han sa tidspunktet for å ære Karadzic var et «sterkt symbol» som var valgt før domsavsigelsen i en sak som han sa var «ydmykende for Republika Srpska».

Hava Dautbasic

–Jeg håper Karadzic blir dømt og at han aldri kommer ut av fengsel, sier Hava Dautbasic i Sarajevo og holder en leke som tilhørte sønnen Dzevad. Han ble drept ti år gammel av en granat skutt av bosnisk-serbiske styrker, som traff en gårdsplass der han lekte 10. oktober 1992.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Har åpnet gamle sår

Fikret Grabovica

Fikret Grabovica på stedet i Sarajevo der hans 11 år gamle datter Irma ble drept av en granat 20. mars 1993.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Mens Karadzic blir hedret blant serberne har den kommende domsavsigelsen åpnet gamle sår blant bosniere.

– Karadzic er den som er mest ansvarlig for alt som skjedde i Bosnia., sier Fikret Grabovica til Reuters.

Han mistet sin 11 år gamle datter da en serbisk granat eksploderte foran hjemmet deres i Sarajevo for 23 år siden.

Grabovicas datter var ett av rundt 600 barn som ble drept av snikskyttere eller artilleribombardement under den 43 måneder lange bosnisk-serbiske beleiringen av Sarajevo.

– Han må huskes som en av de verste kriminelle i nyere historie og ikke, slik noen vil, som en nasjonalhelt, sier Fikret Grabovica.

SISTE NYTT

Siste nytt