Advokat: Wærness burde fått juridisk råd før bokutgivelse

Advokat Marius Dietrichson mener boka til siktede Jacob Wærness kan åpne for straffeforfølgelse, og at den burde vært vurdert juridisk før utgivelsen. Advokaten som bistår forlaget i slike saker, sier at han ikke var involvert i noen vurdering av boka.

Leder i Forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Dietrichson

SKEPTISK TIL BOKUTGIVELSE: Leder i Forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Dietrichson, sier det er mulig at Jacob Wærness i boken sin har gått inn på et forhold som åpner for straffeforfølgelse av ham selv.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

Nordmannen er en av åtte mistenkte i etterforskningen av det franske firmaet Lafarge, som hadde en sementfabrikk nord i Syria. Wærness jobbet som risikosjef ved fabrikken fra 2011 til 2013.

Wærness ble pågrepet av fransk politi på Charles de Gaulle-flyplassen 2. mai, og er anklaget for å ha betalt penger til IS for å opprettholde driften av sementfabrikken.

Han er nå løslatt, samtidig som han er løst fra kontrakten med nåværende arbeidsgiver på grunn av etterforskningen.

Har vært åpen om risikojobb

I boka «Risikosjef i Syria» som kom ut på Pax forlag i 2016, skriver han om kontakten med IS. Han har også vært åpen om det siden, blant annet i NRK-programmet «Lindmo».

– Vi hadde også indirekte kontakt med ISIS, som senere ble IS, fordi vi kjøpte råvarer som kom fra steinbrudd som de kontrollerte. Noen ganger stoppet de leveranser til fabrikker, og da hadde vi mellommenn som forhandlet med dem for å få åpnet veiene, sa Wærness da.

– Om man sier i dag at man har gitt penger indirekte til IS, så høres det helt vilt ut, men det er det jeg skriver i boken, at det må sees i en kontekst, og det var en utvikling. Men jeg tar også selvkritikk i boken på at jeg tror vi drev det litt for langt, og litt for langt i tid, så vi ble nok litt for involvert med de gruppene som opererte på bakken, fortsatte han.

– Burde fått juridiske råd

Advokat Marius Dietrichson sier han ikke kjenner denne konkrete saken, og vil ikke vurdere om Wærness har gjort noe straffbart. Men han påpeker at det å stoppe tilførselen av midler til terrororganisasjoner har vært høyt prioritert av verdenssamfunnet de senere årene.

– Jeg er blitt fortalt at det fremgår i boka at han via mellommenn skal ha overført midler til terrorrelaterte organisasjoner. Er det riktig, så burde han jo fått et juridisk råd før han utga den boken, og forlaget burde hatt en juridisk vurdering av dette, sier Dietrichson til NRK.

Forlagsdirektør i Pax, Astrid de Vibe

VET IKKE OM DE HENTET INN JURIDISKE RÅD: Forlagsdirektør i Pax, Astrid de Vibe.

Foto: Siri Vålberg Saugestad / NRK

Pax forlag sier de gjorde grundige vurderinger i forkant av utgivelsen.

– Vi i forlaget hadde ganske grundige diskusjoner om dette kunne være en bok det kunne være farlig for ham selv å publisere, fordi det er mye materiale der. Han var veldig åpen på at det er ting som kunne komme til å skape brudulje, sa forlagsdirektør i Pax, Astrid de Vibe, til NRK fredag morgen.

– Straffbart selv om det gjøres i beste hensikt

Marius Dietrichson er imidlertid skeptisk til om forlaget gjorde nok.

– Jeg har forstått at de har vurdert forholdet til IS, om han kan få represalier derfra, men det er også et spørsmål om man her går tett inn på et forhold som åpner for straffeforfølgelse av ham selv.

– Er det en slags tilståelse i det hele?

– Det er straffbart å legge til rette for pengeoverføringer til terrorrelaterte organisasjoner. Selv om man gjør det i aller beste hensikt, det være seg for å redde liv og helse til medarbeidere eller for å opprettholde en lovlig virksomhet, så er det straffbart, sier Dietrichson.

Forlagsdirektør: – Det er litt uklart

Forlagsdirektør de Vibe kan ikke svare på om forlaget fikk gjennomført en juridisk vurdering av boken.

– Vi vurderte dette ganske grundig. Det er litt uklart om vi hadde advokat til å se på det. Jeg var ikke redaktør av boken. Jeg har snakket med folk rundt meg i dag. En har sagt ja og en har sagt nei, sa de Vibe i Dagsnytt 18 fredag.

– Så dere vet ikke om det har skjedd noe ulovlig?

– Vi tror fullt og fast på at han aldri har hatt direkte kontakt med IS. Og at han heller ikke har betalt penger til IS. Det han forteller om i boken, er situasjoner der medarbeidere ble kidnappet, og i noe av de tilfellene, betalte de løsepenger, svarer de Vibe.

NRK har vært i kontakt med advokat Cato Schiøtz, som gir forlaget Pax juridisk rådgiving. Ifølge advokaten har han ikke vært involvert i en juridisk vurdering av boka i forkant av utgivelsen.

NRK har siden torsdag kveld forsøkt å komme i kontakt med Jacob Wærness selv, uten å lykkes.

Hva erkjenner han?

Ifølge franske etterforskere er Wærness den første som offentlig har innrømmet at den syriske delen av Lafarge ga penger til terrorgrupper, skriver Le Monde. Det kom frem først i boken «Risikosjef i Syria» og deretter i flere intervjuer. Wærness har imidlertid avvist at han har betalt penger direkte til disse gruppene.

– De eneste gangene jeg betalte ut penger, var løsepenger for gisler som ble betalt til grupper innen Den frie syriske hær, sa han til NRK i fjor sommer.

Med Espen Aas

DAGSNYTT 18: Siktelsen mot Jacob Wærness var tema i Dagsnytt 18 fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt