NRK Meny
Normal

Advokat i asyl dømt i Iran

Forsvareren til kvinnen som var dømt til døden for utroskap i Iran, Mohammad Mostafaei, som har søkt asyl i Norge, er dømt til seks års fengsel i Iran.

Mohammad Mostafaei

Mohammad Mostafaei

Foto: Espen Gleditsch / NRK

Advokaten flyktet til Norge etter å ha blitt innkalt til avhør i Teheran 24. juli.

Dømt for å la seg intervjue

Ifølge et iransk nyhetsnettsted har Irans revolusjonsdomstol dømt juristen for å ha latt seg intervjue av medier, og for å ha spredd propaganda mot Iran.

Han var også tiltalt for å ha overtatt en annens eiendom, men ble frifunnet på dette punktet.

LES: Valgte Norge på grunn av støtten

LES: - Trodde aldri at jeg måtte flykte

Dømt til steining for utroskap

Mostafaei var advokat for iranske Sakineh Ashtiani. En domstol i Iran har tidligere dømt Ashtiani til døden ved steining etter å ha funnet henne skyldig i utroskap.

Dommen vakte sterke reaksjoner internasjonalt, og iranske myndigheter sa i september at de ville gripe inn for å stanse steiningen.

Mostafaei har tidligere fortalt NRK om et stort press de siste ukene han var i Iran.

Det var stor oppmerksomhet rundt de internasjonale kampanjene for å få omgjort dødsdommen til Sakineh Mohammadi Ashtiani, som er dømt til døden ved steining for utroskap, og han visste at den iranske etteretningstjenesten var etter ham.

Via Tyrkia til Norge

– Fem ganger dro jeg til fengselet for å overgi meg. Hver gang snudde jeg fordi jeg visste at kona mi ikke ville ha tilgitt meg dersom jeg hadde gjort det. Det var et voldsomt press, fortalte Mostafaei.

LES: – Ashtiani ikke dømt til steining

Mostafaei kom til Norge 6. august fra Tyrkia. Han skal ha tatt seg over grensa fra Iran til Tyrkia, og kom seg videre til Norge. Han hadde ordnet visum til Norge på den norske ambassaden i Teheran før han flyktet fra landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt