Hopp til innhold

Kinesisk professor venter en tsunami av koronasyke

Beijing står ikke foran en smittetopp, men en tsunami, sier kinesisk professor.

Senger på rekke og rad i en idrettshall som er gjort om til en provisorisk feberklinikk i Beijing

En provisorisk feberklinikk står klar i en idrettshall i Beijing. Verdens helseorganisasjon (WHO) kaller smittesituasjonen i Kina et «wild card» som gjør det umulig å si at pandemien er over.

Foto: JADE GAO / AFP

Kinas hovedstad står foran sine to tøffeste uker til nå i pandemien. Byens hardt prøvede sykehus må forberede seg på krevende dager.

Smitten er ikke bare høy. Det vi har følt den siste uken er en epidemisk tsunami, sier den kinesiske professoren, Wang Guangfa. Han er ekspert på lungesykdommer.

Sykehusene i Beijing må så raskt som mulig gjøre seg klare til å ta imot langt flere alvorlig syke. En smittetopp vil komme i løpet av de neste 1-2 ukene, sier Wang.

Intervjuet med professoren går nå viralt på kinesiske sosiale medier.

Professoren, som jobber for Beijing Universitetets Sykehus nr. 1, lot seg først intervjue av det medisinske tidsskriftet, Yixuejie (Det medisinske samfunn).

Kvinne testes for covid

Lenge var det krav om daglig PCR-test flere steder i Kina. I forrige uke gikk myndighetene bort fra å telle smittede uten symptomer. Ingen vet derfor lengre sikkert hvor mange som er smittet.

Foto: NOEL CELIS / AFP

Kø på likhusene

I den kinesiske hovedstaden er det sjeldent tomt i gatene. Men i dag holder mange seg hjemme. Smitten gjør det vanskelig å få nok folk på jobb.

Alt fra apotek til likhus sliter med å bemanne skiftene, som er nødvendig for å kunne holde samfunnet i gang.

Ifra siste helg og frem til nå har nyhetsbyrået Reuters dokumentert køer ved krematoriene. Enkelte har blitt bedt om selv å levere sine døde familiemedlemmer.

Også folk som NRK har snakket med, forteller om kø da de fikk levert et eldre familiemedlem på likhuset. Familiemedlemmet døde etter å ha blitt smittet av korona.

Kjølerommene i kjellerne på flere sykehus skal også være fulle.

En mann bærer en urne ut i fra et krematorium i Beijing

En mann har hentet ut en urne fra et krematorium i Beijing. I den kinesiske hovedstaden sliter krematorier med ta imot flere døde samtidig som økt smitte gjør at færre er på jobb.

Foto: NOEL CELIS / AFP

Mener helsevesenet ikke har fått tid

Den 7. desember, etter nesten tre år med nulltoleranse for smitte, snudde Kina brått om på sin smittevernpolitikk.

Det er flere som har spurt om landets ledere har gitt helsevesenet nok tid til å forberede seg.

Professor Wang sier i et annet intervju med den myndighetslojale avisen Global Times at sykehus og helsevesen har dårlig tid.

Vi må handle raskt og forberede feberklinikker og akutte sengeposter for alvorlig syke, sier han.

Kvinne i smittevernutstyr snakker i telefon

I begynnelsen av desember begynte kinesiske byer å lempe på smittevernet. Nå øker smitten raskt i Beijing, ifølge myndighetene.

Foto: Andy Wong / AP

Endrer registreringen

Kina har fram til i dag få koronadøde i forhold til folketallet på 1,4 milliarder.

Ifølge de offisielle tallene er antallet døde i Kina rett over 5000.

Beregninger gjort av blant annet Institute of Health Metrics and Evaluations i USA viser at tallet kan bli langt høyere. Instituttet mener en million mennesker i Kina kan være koronadøde i løpet av 2023. Andre anslag viser både høyere og lavere tall.

I dag kunngjorde myndighetene at de vil endre hvordan man registrer koronadøde.

Framover vil de med underliggende sykdom ikke bli regnet som covid-døde. Kun de som dør på grunn av luftveissykdommer vil bli tatt med i covid-regnestykket.

Studenter i Beijing protester mot korona-restriksjoner

Frustrasjonen over strenge smittevernregler har økt i løpet av høste og endte med studentprotester siste helgen i november. Her fra Tsinghua universitetet i Beijing.

Foto: OBTAINED BY REUTERS / Reuters

Øker sykehuskapasiteten

Da Kina snudde om på sin smittevernpolitikk, gikk landet brått bort ifra krav om daglige PCR-tester, nedstengning og apper som sporet alle steder du beveget deg. Da var allerede smitten raskt på vei opp i Beijing og flere andre av Kinas millionbyer.

Nå har smitten nærmest eksplodert.

Allerede i forrige uke ble det rapportert om smitte mellom pasienter og helsearbeidere på sykehusene i Beijing.

Feberklinikkene var overfylte.

I løpet av de neste dagene blir nye feberklinikker åpnet i idrettshaller i Beijing.

På tvers av Kina jobbes det med å øke sykehuskapasiteten.

Tre smittetopper i vente

Eksperter sier Kina kan regne med tre smittetopper i løpet av vinteren.

I de byene som nå opplever en smittetopp, må det jobbes for å få plass intensivsenger og forberede legene og sykepleierne som har mest erfaring, sier professor Wang til Global Times.

I et forsøk på å holde samfunnshjulene i gang, sier myndighetene flere steder at smittede med milde symptomer kan gå på jobb.

Ved flere sykehus i Beijing ble det allerede i forrige uke diskutert at leger og sykepleiere som er smittet, kan behandle covid-syke. Det skriver finansavisen Caixin, som blir ansett som meget troverdig. Forutsetningen er at de ansatte ikke har sterke symptomer.

SISTE NYTT

Siste nytt