Mexico-ledere advarer California mot legalisering av marihuana

Kjente latinamerikanske ledere, som står i frontlinjen i kampen mot narkotika, mener det vil være svært negativt for USA om delstaten California gjør marihuana lovlig.

Juan Manuel Santos og Felipe Calderon

Colombias president Juan Manuel Santos i møte med Mexicos president Felipe Calderon tirsdag denne uken.

Foto: EITAN ABRAMOVICH / Afp

Om få dager, nærmere bestemt 2. november, skal innbyggerne i delstaten California stemme over å lovliggjøre marihuanabruk. Dette er samme dag som delstaten skal velge sine representanter til Kongressen, samt Arnold Schwarzeneggers etterfølger.

Les: Skal stemme for ytterligere legalisering

Meningsmålinger som er gjort i forkant, viser at det kan gå mot legalisering av dopet.

Nå går latinamerikanske ledere ut og sier at en eventuell legalisering vil sende motstridene meldinger fra USA, skriver The Washington Post.

– Alvorlige konsekvenser

2. november-valget var et av hovedtemaene da Colombias president Juan Manuel Santos tok imot den meksikanske presidenten Felipe Calderon tirsdag denne uken, sammen med andre topper fra Latin-Amerika.

Møte i Colombia

F.V: Dominican Republics videpresident Rafael Alburquerque, Nicaragua's visepresident Jaime Morales Carazo, Honduras president Porfirio Lobo, Mexico's president Felipe Calderon, Colombias president Juan Manuel Santos, Costa Rica's president Laura Chinchilla, Guatemalas president resident Alvaro Colom, Panamas visepresident Juan Carlos Varela og El Salvador's utenriksminister Hugo Roger Martinez,

Foto: EITAN ABRAMOVICH / Afp

Mexico er blant de latinamerikanske landene som i årevis har hatt et enormt narkotikaproblem. Over 28.000 mennesker er drept i narkokrigene i Mexico siden regjeringen innledet kamp mot narkobandene i slutten av 2006. Landet er hovedåren for smugling av ulovlige narkotiske stoffer over grensen til USA fra Sentral- og Syd-Amerika.

  • Les mer om Mexicos narkotikakrig her.

Santos sa at hvis California godkjenner forslaget, vil det kreve en nøye gjennomgang av prinsippene som har ligget til grunn for Washington-støtten i kampen mot narkotika i Latin-Amerika.

Obamas talsperson svarer

Cannabisplante

Slik ser en cannabisplante ut.

Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

Til den colombianske radiostasjonen Caracol sa presidenten Santol følgende:

– Hvordan kan jeg fortelle en bonde i landet mitt at hvis han dyrker marihuana, vil jeg sette ham i fengsel. Og at det i den rikeste delstaten i USA er lovlig å produsere, kjøpe og bruke det samme produktet?

En endelig uttalelse fra møtet mellom de latinamerikanske lederne var som følger:

«USA kan ikke støtte kriminaliseringen av disse aktivitetene i andre land, samtidig som det åpent støtter legalisering av produksjon og forbruk av narkotika i sine egne territorier».

Talspersoner i regjeringen har sagt at de nasjonale myndigheten vil videreføre sin narkotikapolitikk. De vil se på hva de kan gjøre for å møte et eventuelt lovverk som vil stride mot nasjonal narkotikalov.

Milliardær støtter legalisering

George Soros

Milliardær George Soros støtter legalisering av marihuana med millionbeløp.

Foto: Mary Altaffer / Ap

Tirsdag meldte nyhetsbyrået AFP at den kjente milliardæren og valutaspekulanten George Soros donerer en million dollar til kampanjen for å støtte en legalisering. Ungarskfødte Soros gjorde donasjonen kjent i Wall Street Journal.

– En legalisering vil spare skattebetalerne milliarder av dollar som i dag går til fengslinger og bekjempelse. Det vil også redusere kriminalitet, vold og korrupsjon i forbindelse med narkotikamarkeder, sier Soros.

PS: California var også først ute med å legalisere bruk av Marihuana i medisinsk sammenheng. 14 delstater har innført lignende regler i ettertid.

Tirsdag 2. november skal det altså stemmes for om staten skal tillate privat dyrking, innkjøp og oppbevaring av marihuanaen til eget bruk.

SISTE NYTT

Siste nytt