Hopp til innhold

Advarer om terrorangrep mot turistmål i Tyrkia

Terrorforsker Helge Lurås ber ferieklare nordmenn om å være forberedt på at det er en risiko for at turistmål i Tyrkia kan bli rammet av terrorangrep.

Strand i Alanya, Tyrkia

ØKT FARE: Turistmål har ikke blitt utsatt for store terrorangrep i Tyrkia tidligere, men Helge Lurås tror det nå er en høyere risiko for at det kan skje. Bildet viser Kleopatra-stranden i den tyrkiske feriebyen Alanya.

Foto: Emrah Senel / NRK

Samtidig som Tyrkias luft- og bakkeoperasjoner fortsetter mot Den islamske staten (IS) og separatistgruppen PKK, ber nå terrorforsker Helge Lurås nordmenn om å være forberedt på at det kan skje terroraksjoner mot betydningsfulle mål i Tyrkia.

– Dersom IS ser at Tyrkia forsøker å nedkjempe dem, så tror jeg IS vil slå tilbake. Det kan skje relativt raskt. Slikt sett er trygghetssituasjonen i Tyrkia blitt forverret, sier Lurås, leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, og fortsetter:

– Turismen er en stor inntektskilde og sysselsettingsindustri i Tyrkia. Et angrep mot turistmål vil føre til at stadig flere unngår å reise dit, og konsekvensene kan bli store. Derfor er også turistindustrien et viktig mål for terroristene, sier han til NRK.

Video Helge Lurås om terroren

KONSEKVENSER: Terrorforsker Helge Lurås tror den nye linjen fra Tyrkia kan få dramatiske konsekvenser for sikkerheten i landet.

Foto: NRK

– Må være forberedt

Terrorangrepet i Suruc mandag førte til at Tyrkia sluttet seg til koalisjonen mot IS og iverksatte bombing av IS. Tyrkia gikk også til aksjon med bombetokt i Irak og razziaer i tyrkiske byer mot PKK, noe som har skapt bekymring for de videre fredssamtalene mellom kurderne og Ankara.

Lurås minner om at situasjonen er nå spent i Tyrkia, som er en populær destinasjon blant feriesugne nordmenn. Han tror IS kan komme til å svare på Tyrkias bombing med angrep mot turistmål i landet.

– Det er noe vi har sett i Egypt og nylig i Tunisia. At noe tilsvarende kan skje i Tyrkia, er noe vi må være forberedt på. Hver enkelt må gjøre seg opp en mening om sin egen risikovillighet, sier han.

Tyrkiske soldater

LUFTANGREP: Tyrkiske jagerfly gjennomførte fredag for første gang luftangrep mot IS i Syria. Bildet viser tyrkiske soldater i Sanliurfa-provinsen ved grensen til Syria i juni.

Foto: MURAD SEZER / Reuters

– IS har et etablert apparat i Tyrkia

Midtøsten-eksperten understreker samtidig at det fortsatt er relativt liten sannsynlighet for å bli utsatt for et terrorangrep i Tyrkia. Men om det skulle skje, er risikoen størst for at IS står bak, tror han.

– IS har et etablert apparat i Tyrkia, med støtte og nødvendig logistikk. IS har også et utvalg av mennesker som enten er i Tyrkia, eller som kan fraktes tilbake fra Syria, som kan gjennomføre terroraksjoner i landet, hevder Lurås.

Også tyrkiske medier har skrevet om faren for IS-angrep mot turistmål, og at det har vært en nedgang i antallet turister til landet.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu

590 PÅGREPET: Ahmet Davutoglu sa lørdag at sikkerhetsstyrker har siden fredag pågrepet 590 personer, som antas å ha en tilknytning til IS eller PKK.

Foto: HALIL SAGIRKAYA / Afp/NTB Scanpix

Angrepene fortsetter

Landets statsminister Ahmet Davutoglu sa lørdag at luftangrepene vil fortsette så lenge det fins en trussel mot Tyrkia.

Vestlige allierte og kurdere i Tyrkia har i flere år beskyldt Tyrkia for å være passiv i kampen mot IS, blant annet ved å la fremmedkrigere passere gjennom landet og ved å la IS operere i Tyrkia.

Den tyrkiske lunkenheten har trolig sin bakgrunn i at Tyrkia har støttet opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad, og at kurdisk separatisme og en mulig kurdisk stat langs grensa anses som en verre trussel enn IS.

Den tyrkiske regjeringen har avvist alle beskyldninger om at Tyrkia i det stille har støttet IS-ekstremister.

SISTE NYTT

Siste nytt