Advarer om høyere matpriser i Russland etter sanksjoner

Russiske forbrukere kan vente seg høyere matpriser etter Vladimir Putin innfører sanksjoner som skal ramme landets matimport fra EU og USA.

Kvinne i supermarked

En kvinne studerer prisene i et supermarked i Moskva tirsdag i denne uken. Matprisene har allerede steget i Russland før importforbudet blir innført i dag.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Dmitry Medvedev

Russlands statsminister Dmitry Medvedev offentliggjorde sanskjonene på et regjeringsmøte torsdag.

Foto: RIA Novosti, Dmitry Astakhov, Government Press Service / Ap

Importforbudet vil gjelde frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada.

Forbudet vil gjelde fra i dag og skal gjelde i ett år, opplyser Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

De russiske motsanksjonene kommer etter at EU og USA den siste tiden har strammet inn de økonomiske sanksjonene mot landet ytterligere.

De vestlige sanksjonene kommer som en følge av Russlands handlinger i Øst-Ukraina.

Advarer mot høyere priser

Fra Russland kommer det advarsler om at sanksjonene vil føre til høyere priser på mat i butikkene.

– På kort sikt kan det komme en viss prisstigning, men en langsiktig prisstigning er fullstendig utenkelig, sier Alexej Alekseenko, lederen for det russiske mattilsynet Rosselkhoznadzor, til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Den russiske sentralbanken går lenger og sier at forbudet mot import av billig mat fra EU og USA kan gjøre det vanskelig å kontrollere inflasjonen i landet.

Tallene fra juli i år viser en inflasjon på 7,5 prosent i året, noe som allerede er en klar stigning fra 6,5 prosent i 2013.

– Importrestriksjoner har en «direkte virkning» på matprisene, skrev lederen for det russiske finansdepartementets strategiske planleggingsavdeling, Maxim Oresjkin, på sin Facebook-side.

Storimportør av mat

Russland er en av verdens største importører av mat. I fjor importerte landet mat og landbruksprodukter for 43,1 milliarder dollar, over 250 milliarder norske kroner, skriver Bloomberg.

Nederland, Tyskland, Polen og USA er alle blant de 15 største eksportørene av mat til Russland.

USA eksporterte i 2013 mat for 1,6 milliarder dollar – rundt ti milliarder norske kroner – til Russland. Det utgjorde fire prosent av den russiske matimporten.

Blant annet kjøpte Russland 276.100 tonn kyllingkjøtt fra USA i fjor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mann med epler i trillebår

Polske fruktdyrkere marsjerte onsdag i Warzawa og oppfordret polakker til å spise mer frukt for å kompensere det russiske importforbudet.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap

– Rammer russiske forbrukere

– Dette er helt klart en politisk handling. Det er trist at de største taperne vil bli russiske forbrukere, som må betale mer for maten sin både nå og på lang sikt, sier presidenten i det amerikanske bondelaget (American Farm Bureau Federation), Bob Stallman om importforbudet.

Også Det hvite hus sier i en kommentar at importsanksjonene vil skade russere flest ved å føre til høyere inflasjon.

– Gjengjeldelse mot vestlige selskaper eller land vil forsterke Russlands internasjonale isolasjon, og føre til ytterligere skade på landets egen økonomi, sier talskvinne for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Laura Lucas Magnuson.

Kan erstattes fra andre land

Russland håper å kunne erstatte importen fra de landene som det er rettet sanksjoner mot, med produkter fra andre land.

Blant annet sier brasilianske kyllingprodusenter at de kan sende ytterligere 150.000 tonn kyllingkjøtt til Russland, noe som vil bidra til å erstatte tapet av amerikansk kyllingkjøtt.

Det russiske mattilsynet skal i dag ha møter med ambassadører fra Ecuador, Brasil, Chile og Argentina for å diskutere muligheten for å kjøpe mat fra de søramerikanske landene.

Forbyr flygninger

Statsminister Medvedev sier Russland også vil forby ukrainske flyselskaper å fly over landet. Han truer samtidig med å innføre samme forbud for amerikanske og europeiske flyselskaper.

Et slikt forbud vil særlig ramme flyginger til Asia.

EU og USAs økonomiske sanksjoner mot Russland har blant annet ført til at det russiske lavprisselskapet Dobrolyot har stanset alle sine flyginger.

Årsaken var at flyselskapet ikke hadde råd til å fortsette, etter å ha mistet flere kontrakter med europeiske partnere.

SISTE NYTT

Siste nytt