Hopp til innhold

Advarer om at uærlige bankfolk kan føre til ny finanskrise

Sjefen for den britiske sentralbanken, Mark Carney, advarer om at uærlige bankfolk nå er blitt en alvorlig fare for verdensøkonomien.

Mark Carney

Selv om banken Mark Carney er sjef for heter Bank of England, er den sentralbank for hele Storbritannia.

Foto: Matt Dunham / Ap

Uærlige bankfolk er ifølge Carney ikke bare en trussel for dem som blir direkte rammet av svindelen deres, men for hele det globale finanssystemet, skriver Independent.

I tillegg til å være britisk sentralbanksjef er Carney også leder for Financial Stability Board (FSB) – en gruppe satt sammen av finansministre, sentralbanksjefer og andre som regulerer finansmarkedet.

Carney, som tidligere var leder for den kanandiske sentralbanken, er regnet som en av verdens fem viktigste sentralbankledere.

Som FSB-leder har Carney skrevet et åpent brev til lederne for de 20 største industrilandene (G20) som møtes i Kina til helgen.

– Antall hendelser med uakseptabel oppførsel i finanssektoren har økt til et nivå der det er en potensiell fare for at det skapes risiko for systemet ved å undergrave tilliten til både finansinstitusjoner og til markedene, skriver Carney.

Bonuser, utbytte og bøter 2010 - 2014 (Kilde: New City Agenda)

Bank

Bonuser utbetalt til ledere

Utbytte til aksjonærer

Bøter og erstatning

Totalt

32,6

31,5 milliarder pund

32,9 milliarder pund

Lloyds

2,15 milliarder pund

0,5 milliarder pund

14 milliarder pund

Barclays

12,5 milliarder pund

3,8 milliarder pund

7,3 milliarder pund

RBS

3,8 milliarder pund

0

6,4 milliarder pund

HSBC

12,3 milliarder pund

25,7 milliarder pund

3,9 milliarder pund

Santander UK

0,7 milliarder pund

2,5 milliarder pund

1,2 milliarder pund|

Har betalt enorme summer i bøter

Barclays Banks hovedkvarter i London

Barclays Bank (her representert ved sitt hovedkontor i London) måtte tidligere i august betale 100 millioner dollar i bot til 44 amerikanske delstater etter å jukset med renter i årene 2005–2009.

Foto: CARL COURT / AFP

Han kommer med de – til sentralbanksjef å være – usedvanlig sterke ordene etter verdens finansmarkeder de siste årene har vært rystet av serie skandaler.

I en rapport fra desember i fjor skrev Bank of England at bankenes overskudd før skatt var redusert med 40 prosent i løpet av perioden 2011–2015 på grunn av uakseptabel oppførsel.

Tenketanken New City Agenda fant tidligere i år at britiske banker hadde betalt 33 milliarder pund – rundt 370 milliarder norske kroner – i bøter og erstatning fra 2010 til 2014.

Det er omtrent like mye som de samme bankene betalte i utbytte til sine aksjonærer i samme periode.

Jay Merchant, Jonathan Matthew og Alex Pabon

Jay Merchant (t.v.), Jonathan Matthew (midten) og Alex Pabon (t.h.) - alle tidligere ansatte i Barclays Bank – ble i juli dømt til mellom to år og seks og et halvt års fengsel for å ha jukset med bankenes lånerente Libor. Det er et av de få tilfellene de siste årene der bankfolk er dømt til fengselsstraff for lovbrudd.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Har fortsatt etter finanskrisen

Tallene fra Bank of England og New City Agenda tyder ikke på at bankene har endret oppførsel etter finanskrisen i 2007-2008.

Ifølge en oversikt fra Wall Street Journal tidligere i år måtte amerikanske banker betalte 110 milliarder dollar – over 900 milliarder norske kroner – i bøter og erstatning for sin rolle i å selge boliglånene som var en viktig grunn til krisen.

Bank of America

Bank of America måtte ut med tidenes største erstatningssum - 140 milliarder dollar - for sin rolle i finanskrisen.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Bare Bank of America alene måtte betale 16,7 milliarder dollar – 140 milliarder kroner – i erstatning for sin rolle i salget av lånene.

Etter finanskrisen har manipuleringen av rentene som styrer lån mellom bankene i flere finansmarkeder og manipulering av valutamarkeder vært de to største skandalene.

Bare de to skandalene har alene ført til bøter på over 11 milliarder pund – over 120 milliarder norske kroner – de siste årene.

Nå håper Carney et et omfattende program mot uærlighet fra bankfolk som FSB arbeider med, skal føre til bedring.

Han skriver til G20-lederne at FSB i første halvår neste år vil legge frem en rapport om tiltak som er gjort eller foreslått i kampen uakseptabel oppførsel i finanssektoren.

SISTE NYTT

Siste nytt