Advarer om 800.000 migranter og flyktninger i Libya

Den franske forsvarsministeren Jean-Yves le Drian advarer om at store grupper mennesker nå er i Libya og planlegger å ta seg over Middelhavet til Europa.

Overfylte flyktningebåt

Bildene av overfylte flyktningbåter utenfor kysten av Libya – som dette fra 23. august i fjor – var det vanligste bildet av flyktninger og migranter på vei til Europa før oppmerksomheten i fjor beveget seg til farvannene mellom Tyrkia og Hellas.

Foto: - / AFP

Jean-Yves Le Drian

Den franske forsvarsministeren Jean-Yves Le Drian på vei ut av Elyseepalasset etter torsdagens regjeringsmøte.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

I et intervju med den franske radiostasjonen Europe 1, sa le Drian at hundretusener av mennesker hadde samlet seg i Libya og planla å reise videre til Europa.

På spørsmål fra intervjueren om det kunne dreie seg om så mange som 800.000, svarte Le Drian at det var et «omtrent riktig tall», skriver L'Express.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini setter tallet noe lavere, men anslår likevel at en halv million venter i Libya på å krysse Middelhavet.

Flere flyktninger siste uker

Etter en relativt stille periode i vinter har antall flyktninger som legger ut på den farefulle overfarten fra Libya til Europa tatt seg opp de siste ukene.

Forrige onsdag sa italienske myndigheter at 2400 levende og tre lik var plukket opp fra smuglerbåter.

Det italienske innenriksdepartementet har så langt i år registrert 13.829 ankomne, mot 10.075 i samme periode i fjor, en økning på 37 prosent.

Det er uklart om dette innebærer en reell økning i antall flyktninger og migranter, eller om det er fordi «sesongen» for å krysse Middelhavet har startet tidligere i år, skriver AFP.

Flyktninger og migranter i Messina

Flyktninger og migranter fortsetter å komme over Middelhavet. Forrige uke satte den italienske kystvakten i land en større gruppe i den sicilianske byen Messina.

Foto: GIOVANNI ISOLINO / AFP

330.000 på drøyt to år

Før ruten mellom Tyrkia og Hellas ble hovedveien for flyktninger og migranter til Europa i fjor sommer, var overfarten fra Libya til Italia den mest brukte.

Rundt 330.000 har overlevd overfarten siden 1. januar 2014, mens flere tusen er registrert som døde i forsøket.

Liten pike leker med radio

En liten pike leker med en radio etter å ha blitt plukket opp av det italienske kystvaktskipet «Diciotti» i Middelhavet forrige uke.

Foto: GIOVANNI ISOLINO / AFP

Hvor mange som har druknet og forsvunnet uten spor i Middelhavet er det ingen som vet.

Før påske ble det inngått en avtale mellom Tyrkia og EU som gjør at flyktninger og migranter som kommer til Hellas risikerer og bli sendt tilbake til Tyrkia.

Tallene på opptil 800.000 som venter i Libya er fra før de som tidligere har brukt ruten fra Hellas til Tyrkia eventuelt prøver å komme over havet fra Libya til Italia. Hva tallet da kan bli er det ingen som har gjort anslag over ennå.

Frykter IS får bedre økonomi

Etter fremgang de siste månedene kontrollerer IS store deler av den libyske kysten som menneskesmuglerne bruker som utgangspunkt for de hasardiøse båtreisene.

Den franske forsvarsministeren advarer om at de økende flyktningstrømmene gjennom områdene kan komme til å bedre økonomien til IS.

Ministeren tar nå til orde for å gi «Operasjon Sophia» rett til å stoppe båter like ved den libyske kysten.

I dag kan båtene fra de 22 landene som deltar i EUs «Operasjon Sophia» bare stoppe båter i internasjonalt farvann, men da er det ofte for sent å sende flyktningene om bord tilbake til Libya.

Laster kart, vennligst vent...

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Øst-Sibir: Ufattelige mengder is etter underkjølt regn

MOSKVA (NRK): En av verdens mest spesielle broer er stengt fordi den er dekket med flere centimeter tykk is. I Vladivostok i Øst-Sibir er det fullt kaos etter at regionen ble rammet av uvær og underkjølt regn.

Frykter skogbranner etter rekordvarm november

40 prosent av øya Fraser Island i Australia, som står på Unescos verdensarvliste, er ødelagt av en skogbrann. Samtidig nærmer landet seg varmerekorder.