- Ikke bland dere

Den iranske presidenten, Mahmoud Ahmadinejad, anklager Storbritannia for valgsabotasje og advarer vestlige land mot å blande seg inn.

Mahmoud Ahmadinejad

President i Iran, Mahmoud Ahmadinejad, advarer vestlige land mot å blande seg inn i landets interne anliggender. Arkivbilde.

Foto: DENIS BALIBOUSE / REUTERS

- Forhastede bemerkninger og kommentarer gjør deg ikke til en venn av den iranske nasjonen. Jeg råder dere til å rette opp det, sa Mahmoud Ahmadinejad i dag.

Mange vestlige land har den siste tiden kritisert presidentvalget og Irans håndtering av protestene i etterkant av valget.

- Motiverer demonstrantene

Irans utenriksminister, Manouchehr Mottaki, beskylder Storbritannia for å forsøke å sabotere presidentvalget ved å motivere Irans befolkning til massedemonstrasjoner.

- Storbritannia har konspirert mot det iranske presidentvalget i mer enn to år, sa Mottaki i et møte med en rekke utenlandske diplomater i Teheran.

Manouchehr Mottaki

Utenriksminister i Iran, Manouchehr Mottaki, beskylder Storbritannia for valgsabotasje.

Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Mottaki argumenterte med at de i forkant av valget opplevde en tilstrømming av folk fra Storbritannia som han referte til som "britisk etteretningstjeneste". Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, anklaget sist fredag “den onde britiske regjeringen” for å ha blandet seg unødig inn i valget, ifølge AFP.

Les mer: Advarer mot å demonstrere

Khamenei anklaget også vesten for å ha forsøkt å rokke ved landets suverenitet.

– Irans fiender angriper det islamske styrets legitimitet ved å stille spørsmålstegn ved valgresultatet, sa Khamenei i sin tale til nasjonen.

Les mer: Khamenei: – Iran trenger ro

Eks-presidenten kritiserer

Irans moderate eks-president, Mohammad Khatami, kritiserer forbudet mot demonstrasjoner og ber myndighetene om å løslate alle som er arrestert under uroen, ifølge det delvis statlige nyhetsbyrået Mehr.

- Å hindre folk i å gi uttrykk for sine krav på sivile måter, vil få alvorlige konsekvenser, sa Khatami i dag.

Khatami mener at det vil kunne roe ned situasjonen hvis alle som er pågrepet under demonstrasjonene, settes fri.

Avviser kritikken

Storbritannias utenriksminister David Miliband tilbakeviser anklagene om at utenforstående land har motivert demonstranter i Iran til å aksjonere.

– Jeg avviser bestemt ideen om at protestene i Iran er manipulert eller tilskyndet av andre land. Storbritannia mener bestemt at det er opp til det iranske folket å velge sin egen regjering, sier Miliband.

Oppfordringen fra den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad, var også myntet på Tyskland, Frankrike og USA.

Verden følger med

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa i en kunngjøring i dag at Iran bør telle stemmene i valget på nytt. Hun sa også at myndighetene bør tillate fredelige demonstrasjoner og fri rapportering fra det som skjer i landet, samt slippe fri medlemmer av opposisjonen.

Les også: BBC-korrespondent utvist fra Iran

Italias utenriksminister Franco Frattini har også uttalt at han er bekymret for tapene av liv i Iran.

President i USA, Barack Obama, som hittil har uttalt seg svært varsomt om demonstrasjonene og valgresultatet i Iran, skriver i en uttalelse at den iranske regjeringen snart må forstå at hele verden følger med.

- Vi sørger over hvert eneste uskyldig liv som går tapt i denne konflikten. Vi ber den iranske regjeringen om å stoppe alle voldelige og urettferdige handlinger mot sitt eget folk, sier Obama.

SISTE NYTT

Siste nytt

Stor eksplosjon i boligkompleks i Göteborg: – Man hørte bare at folk skrek

23 personer er fraktet til sykehus etter en stor eksplosjon i en boligblokk i Göteborg. Redningstjenesten utelukker at eksplosjonen har naturlige årsaker.