NRK Meny
Normal

Advarer mot svensk boligboble

Alarmklokkene ringer nå i det svenske boligmarkedet. For første gang i moderne tid advarer det svenske Konjunkturinstitutet om at prisene kan være på vei mot full krasj.

Ill.foto Sverige
Foto: Rainer Prang / NRK

– Vi har blitt mer og mer bekymret. Vi er i ferd med å havne i en posisjon som ikke er bærekraftig, sier administrerende direktør i Konjunkturinstitutet, Mats Dillen, til svt.se.

I løpet av de siste ti årene er boligprisene i Sverige fordoblet. Også i Norge har prisene steget kraftig de senere årene. Senest i går helte den norske eiendomsmeglerbransjen kaldt vann i blodet på norske boligkjøpere, men avviste at det er en norsk boligboble på gang.

IMF og OECD advarer Sverige

Flere internasjonale organisasjoner har nylig uttrykt bekymring for utviklingen på det svenske boligmarkedet. Både IMF og OECD mener at flere tiltak må iverksettes for å stanse den svenske prisgaloppen.

– Oppgangen kan ikke lenger kan forklares med økte inntekter, lave renter og skattelettelser, skriver Konjunkturinstitutet i sin rapport.

Vi ser nå en risiko for at boligprisene kan falle, i verste fall en masse

administrerende direktør i Kunjunkturinstitutet, Mats Dillen

Situasjonen er nå blitt så alvorlig at det brukes begreper som at boligmarkedet rett og slett kan kollapse. Bare i løpet av det siste året har boligprisene gått opp med over 15 prosent i Sverige.

  • Les også: Her vil flere og flere bo
  • Eieiendomsprisene

    BOLIGPRISENE TIL VÆRS: Flere internasjonale organisasjoner har nylig uttrykt bekymring for utviklingen på det svenske boligmarkedet. Både IMF og OECD mener at flere tiltak må iverksettes.

    Foto: NRK

– Boligmarkedet kan krasje

– Vi ser nå en risiko for at boligprisene kan falle, i verste fall en masse. Hvis man ikke prøver å bremse denne trenden, er risikoen til stede for at det vil bli et brått fall i prisene senere, en krasj rett og slett, sier Mats Dillen.

Det er spesielt i de store svenske byene som Stockholm og Gøteborg at prisene har løpt løpsk. Konjunkturinstitutet ber derfor boligkjøpere tenke seg om før de kjøper og ha i tankene at boligverdien kan falle, skriver Aftonbladet.se.

Advarer boligkjøpere om verdifall

– Det er en vanskelig situasjon, i alle fall hvis du kjøper i store byer. Hvis du kjøper må du være klar over risikoen for at prisene kan falle. Man må også forstå at de vil ha mindre penger til overs, og sørge for å ha marginer i budsjettet, sier administrerende direktør i Konjunkturinstitutet, Mats Dillen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt