NRK Meny
Normal

Advarer mot ny Haiti-katastrofe

Det er trolig for sent å unngå en ny katastrofe for den jordskjelvrammede befolkningen i Haiti når regn- og orkansesongen begynner.

Teltleir i Port-au-Prince, Haiti

Mange tusen mennesker bor i telt etter at de mistet hjemmene sine i jordskjelvet.

Foto: Thony Belizaire / Scanpix/AFP

Advarselen kommer fra USAs øverste nødhjelpskoordinator, Sam Worthington, etter et besøk i Haitis hovedstad Port-au-Prince.

Til tross for milliardløfter og en nødhjelpsinnsats uten sidestykke, er ikke teltene og presenningene nok til å beskytte alle menneskene som ble hjemløse i jordskjelvkatastrofen 12. januar, sier Worthington ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Flere tusen kan omkomme

De provisoriske hjemmene kan føre til at tusenvis omkommer i en ny katastrofe, mener han.

– Man kan rett og slett ikke omplassere hundretusenvis av mennesker på noen enkel måte. Vi venter at regnsesongen til en viss grad vil føre til en ny katastrofe som, til tross for det harde arbeidet til det internasjonale samfunnet, vil være vanskelig å unngå, sier Worthington.

Det har allerede kommet flere kraftige regnbyger i løpet av de siste dagene, og FN er i full gang med å legge kriseplaner for å begrense flom- og stormskader.

– Kappløp med tiden

– Vi er i et kappløp med tiden. Selv om mange mennesker vil bli flyttet, tror jeg dessverre at mange vil bli rammet fordi de bor i utsatte områder, sier nødhjelpskoordinatoren.

Rundt 218.000 mennesker befinner seg for tiden i det som regnes som de farligste områdene. Blant dem er ustabile skråninger som kan rase ut, og områder uten drenering.

Jordskjelvet som rammet landet 12. januar har gjort rundt 1,2 millioner mennesker hjemløse.

Yr.no: Værvarsel for Port-au-Prince

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt