Hopp til innhold

Europa må følge i USAs fotspor før det er for sent

(WASHINGTON, NRK:) Europa står ved et veiskille slik USA gjorde 11. september 2001, mener en av Washington Posts ledende etterretningsjournalister, Greg Miller.

Europa må sette inn støtet:

Europa må øke ressursbruken nå for å klare å kontrollere trusselen fra radikale islamister, mener Greg Miller i The Washington Post.

Foto: Will Montague / NRK

Miller frykter det kan være for sent for land som Belgia å klare å få kontroll over radikale islamistmiljøer.

– Det krever store ressurser å overvåke bare EN person i for eksempel en uke. Hvis en liten etterretningstjeneste må følge med på to eller tre hundre mennesker, blir det fort uhåndterbart, mener Greg Miller.

Han dekker terror og etterretning for Washington Post og er slett ikke overrasket over det som har skjedd i Brussel. Miller mener europeiske land står overfor et valg nå.

Europa hører vekkerklokka ringe slik vi gjorde 11. september 2001. Svært mange endringer og reformer ble innført her i USA etter angrepene denne gangen, men det er en følelse her i USA av at Europa ikke fulgte etter, sier han.

Føler seg tryggere i USA

Utenfor en av Washingtons T-banestasjoner føler både turister og fastboende seg nokså trygge.

LITT FORSIKTIG PÅ FERIE:

Russell Crowe og døtrene er litt mer urolige for terror på besøk i Washington enn de er hjemme i Las Vegas, men stort sett føler de seg beskyttet.

Foto: Will Montague / NRK

– Vi er litt forsiktige med å gå på utendørsrestauranter akkurat her i Washington fordi vi er redde for terror, men stort sett tenker vi ikke på det, sier Russell Crowe som er på besøk fra Las Vegas sammen med familien.

– Vi har et veldig sterkt forsvarssystem som myndighetene bruker masse penger på. Selvsagt kan terrorangrep skje også her, men jeg føler meg trygg i USA nå, tryggere enn i Europa, sier Ross Raby

TRYGG I WASHINGTON DC:

Ross Raby føler seg stort sett trygg i USA fordi han vet at amerikanske myndigheter bruker enorme ressurser på å bekjempe terror.

Foto: Will Montague / NRK

Europa avhengig av amerikansk etterretning

Det er umulig å anslå hvor mye penger USA samlet har brukt på terrorbekjempelse siden 2001. For noen måneder siden anslo CNN Money at USA bruker minst 100 milliarder dollar i året på ulike antiterror tiltak.

Greg Miller og peker på at også etter angrepene i Brussel var det amerikansk etterretning som bidro med mange av opplysningene om gjerningsmennene. En av dem hadde også stått på USAs terrorlister en god stund.

Miller mener Europa nå står overfor et valg:

– Europeiske land er svært avhengige av amerikansk etterretning. Denne avhengigheten er problematisk på noen områder fordi mange land, for eksempel Tyskland, syntes det måten USA driver overvåkning og etterretning på er ubehagelig. Likevel er altså avhengigheten av denne etterretningen stor, sier Miller.

SISTE NYTT

Siste nytt