NRK Meny
Normal

Advarer mot livsfarlige selfier

Russiske myndigheter går nå ut med kraftige advarsler om faren ved å ta en selfie under feil omstendigheter etter at flere titalls er døde i år mens de har tatt bilde av seg selv.

Unge kvinner på Den røde plass

To unge kvinner poserer for en selfie på Den røde plass i Moskva.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Selfie - tog

Bilder av seg selv nær eller til og med på taket av tog, har blitt populært, også blant russiske ungdommer.

Russiske myndigheter satte denne uken i gang en stor kampanje for å få folk til å tenke seg om når de skal ta bilder av seg selv.

To menn døde da en granat eksploderte i det de skulle ta et bilde, mens en kvinne i Moskva ligger hardt skadet på et sykehus etter at hun poserte foran mobiltelefonen, med en pistol i hånden.

Selfie, eller bilder av seg selv med mobiltelefon, har blitt ekstremt populært i Russland, som det har blitt over alt ellers i verden. Men særlig unge russere har alltid hatt en hang til det ekstreme der man tar store risikoer.

En mann tar bilde med Putin

Eksempel på en korrekt selfie – med den russiske presidenten Vladimir Putin

Foto: RIA NOVOSTI / ALEXEI DRske presidenten Vladimir Putin / AFP

Klatrer på tog og broer

Og nå brukes selfier til å vise seg fram, ofte under påvirkning av alkohol eller narkotika. Og bildene legges raskt ut på sosiale medier.

Ungdommer har klatret på broer og tog og kommet borti elektriske ledninger, med fatale følger.

Det er årsaken til at russiske myndigheter nå går ut med en enestående kampanje for å få folk til å være observante når de skal ta bilder av seg selv.

Innenriksdepartementets la i går ut en egen video på sine hjemmesider for å skape oppmerksomhet om saken.

Det russiske innenriksdepartementets har lagt ut en video de advarer mot farlige selfier.

Dusinvis av dødsfall

Russiske myndigheter har også laget egne plakater og små merker som kan settes opp på steder der folk gjøres oppmerksomme på at de må være forsiktige når de tar bilder av seg selv.

– Vi har dessverre sett en økning i tallet på ulykker som er forårsaket av at folk har gått altfor langt når de skal ta bilde av seg selv, sa Jelena Aleksejeva da det russiske innenriksdepartementet lanserte kampanjen på tirsdag denne uken.

– Bare siden nyttår har det vært hundrevis av større og mindre ulykker, i tillegg til dusinvis av dødsfall, sa Aleksejeva.

Side over farlige selfier

Det russiske innenriksdepartementet har laget en serie illustrasjoner over hva slags situasjoner man ikke bør ta selfie i.

Foto: Faksimile

Stor oppmerksomhet

Lanseringen av den russiske kampanjen for bedre "selfie-sikkerhet" har fått oppmerksomhet mange steder verden, der problemet med ulykker i forbindelse med at folk tar bilder av seg selv trolig er like stort som i Russland.

Seinest mandag denne uken døde en mann i Wales da at lyn etter alt å dømme slo ned i mobiltelefonstativet som han hadde plassert telefonen sin i.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt