Hopp til innhold

Advarer mot giftige larver i London

Britiske miljømyndigheter advarer folk i London-området mot giftige larver. Berøring av de hårdekte larvene som lever på eller rundt eiketrær kan gi pusteproblemer, utslett og kvalme.

Eikeprosesjonsspinner
Foto: Falko Seyffarth/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Larvene, som på norsk kalles eikeprosesjonsspinner, er observert i London og i Sør-Øst England, og myndighetene frykter masseforekomst denne våren, skriver BBC.

Eikeprosesjonsspinner

Slik ser den ut, eikeprosesjonsspinneren.

Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Larvene samler seg i store klaser på grener eller foten til eiketrær i såkalte silkespinn. Hvis en larvekoloni skal finne seg et nytt tre, går larvene i en lang prosesjon, derav det norske navnet.

Det største angrepet er observert i Stor-London, i områdene fra Kingston upon Thames til Brent.

Se kart over utbruddet hos BBC

Advarer mot å røre

The Forestry Commission har sendt ut et varsel om at verken voksne eller barn bør røre larveklasene eller larvene. De ber også dyr holdes borte fra dem.

Kommer du nær larvene, kan det gi pusteproblemer, kvalme og oppkast samt store hudutslett.

Larvene er dekket med en rekke lange og korte hvite hår, som kan forårsake feber og irritasjoner i øyne og hals.

En larve har i gjennomsnitt 62.000 hår. Disse hårene brekker lett og kalles «gifthår» fordi de forårsaker irritasjoner opptil fem år etter de har falt eller blåst av. De aktive virkestoffene i hårene er maursyre og thaumatopoein, et giftstoff som kan medføre kraftige allergiske reaksjoner.

The Forestry Commission har allerede startet å behandle trær hvor eikeprosesjonsspinnerne holder til, noe de vil fortsette med til slutten av mai eller juni som er «stor-sesong» for larveklekking. Etter den tid blir larvene for store til at stoffet som trærne behandles med, biter på dem.

Etter at larven har utviklet seg til møll, noe som skjer i juli-august, lever den kun et par dager. Til gjengjeld kan fly langt på disse døgnene.

Kom med importerte trær

Britiske miljømyndigheter antar at larven kom til Storbritannia som følge av import av trær fra Sør-Europa i forbindelse med et landskapsprosjekt. De første ansamlingene ble først observert i vest i London i 2006.

Larvene kan også gi skade på eiketrærne.

Det er funnet eksemplarer av eikeprosesjonsspinnere i Sverige og Danmark, men foreløpig ikke i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt