Advarer mot Europa-reiser

Internasjonale krav om å etterforske Israel for krigsforbrytelser, har fått statsminister Ehud Olmert til å advare militærtopper mot å reise utenlands.

Israels statsminister Ehud Olmert
Foto: PAUL HANNA / REUTERS

Israelske medier skriver at militære toppsjefer blir rådet til å tenke seg om to ganger før de drar på Europa-besøk.

Olmert lover både offiserer, soldater og militære sjefer at de kan regne med Israels støtte dersom de blir utsatt for etterforskning og anklager i andre land.

- Offiserer og soldater som ble sendt til Gaza kan regne med israelsk støtte, på samme måte som de beskyttet oss med sine kropper under operasjonen på Gazastripen, sier statsminister Ehud Olmert.

- Bruk sladd

I forrige uke ga den militære sensuren ordre til lokale og utenlandske medier om å sladde ansiktene til israelske soldater og offiserer på bildene fra Gaza.

Ifølge Reuters frykter de militære sensorene at de kan bli identifisert og arrestert dersom de reiser til utlandet.

Mange drepte sivile

Minst 1 300 palestinere, blant dem minst 700 sivile, ble drept under den 22-dager lange krigen i Gaza. Israel hadde som mål å få stanset Hamas-rakettene som ble skutt ut fra Gaza mot Israel, i stort antall.

Tallet på drepte sivile har ført til at mange land og flere FN-talsmenn har krevd uavhengige granskninger av Israels handlinger under krigen. De vil ha avklart om Israel begikk krigsforbrytelser.

Ti israelske soldater og tre israelske sivile ble drept i konflikten.

Bruk av fosfor

Amnesty International har blant annet reagert på at Israel brukte hvitt fosfor under angrepene på Gazastripen.

LES OGSÅ: Israel brukte hvitt fosfor mot Gaza

Hvitt fosfor forårsaker alvorlige brannskader og er svært vanskelige å behandle, blant annet fordi fosforsårene fortsetter å brenne om de kommer i kontakt med luft.

SISTE NYTT

Siste nytt