Hopp til innhold

Norske rederier følger situasjonen i Egypt med argusøyne

Hvis krisen i Egypt fortsetter, kan hele staten kollapse, advarer landets forsvarsminister. Nå setter hæren inn styrker for å beskytte Suezkanalen.

Verdens største containerskip seiler gjennom Suezkanalen

Suezkanalen er en av verdens viktigste sjøveier, nå setter den egyptiske hæren inn ekstra styrker for å beskytte den viktige inntektskilden.

Foto: - / Afp

Ifølge forsvarsministeren er utplasseringen av hæren i provinsene Port Said og Suez ment å beskytte landets strategiske interesser, spesielt Suezkanalen.

– Hæren vil ikke tillate at kanalen blir ødelagt, fremholder han.

– Den stadige striden mellom ulike politiske krefter om håndteringen av offentlige saker kan føre til at staten bryter sammen, sier general Abdel Fattah al-Sisi, som både er landets forsvarsminister og forsvarssjef.

Uttalelsen ble tirsdag offentliggjort på Facebook-profilen til forsvarets talsmann.

Al-Sisi fremholder at Egypts hær vil fortsette å være «den solide og samlende blokken» som «statens fundament hviler på». Han sier at hæren tilhører alle egyptere, uansett samfunnsgruppe og politisk tilhørighet.

Beskytter Suezkanalen

Haakon Svane

Haakon Svane bekrefter at vaktholdet rundt havnene i Suezkanalen er styrket og at norske rederi følger situasjonen nøye.

Foto: NRK

Normalt passerer rundt 20.000 skip årlig gjennom kanalen, som blir regnet som en av de viktigste vannveiene i verden. Ca 1000 av disse er norske, og foreløpig er kanalen åpen for trafikk.

– Det militære vaktholdet i sonen rundt Suezkanalen er styrket, og myndighetene legger stor vekt på å holde kanalen åpen, sier beredskapsleder i Norges Rederiforbund, Haakon Svane til NRK.

Følger med

Demonstrasjonene i Egypt har fortsatt i natt til tross for at det er innført unntakstilstand og portforbud i byer langs Suezkanalen. Derfor følger Rederiforbundet situasjonen ekstra nøye.

– Trafikken går ennå stort sett som normalt, men vi følger situasjonen nøye, og situasjonen krever ekstra årvåkenhet ved havnebesøk og mannskapsbytte i de berørte byene, sier Svane.

Foreløpig er forsikringsbransjen avventende og har ikke innført tilleggspremier knyttet til situasjonen i Egypt. Noe de heller ikke gjorde under den forrige store krisen i Egypt i 2011.

Myndighetene innførte unntakstilstand i disse områdene i et forsøk på å få slutt på protestene som de siste dagene har ført til at 52 mennesker har mistet livet. Uten at det later til å ha nevneverdig effekt.

Den nye runden med uro brøt ut etter at 21 personer ble dømt til døden for opptøyene under en fotballkamp i Port Said i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt