Advarer mot å straffeforfølge Bush

USAs tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld advarer mot forsøk på å straffeforfølge hans gamle sjef George W Bush i utlandet.

George W. Bush og Donald Rumsfeld

Donald Rumsfeld foretrekker at Bush eventuelt dømmes av sine egne.

Foto: KEVIN LAMARQUE / REUTERS

Anders Tvegård (USA)

Menneskerettighetsaktivister gikk i går ut og lovte at USAs tidligere president George W. Bush skal risikere å bli siktet for tortur hver gang han forlater USA.

– Konvensjonen mot tortur er vidtrekkende. Sakspapirene er allerede utarbeidet, og de venter på ham hvor han enn reiser neste gang, sier Katherine Gallagher som er advokat og nestleder i Den internasjonale menneskerettighetsføderasjonen (FIDH) i Paris.

Må ligge under amerikansk system

Tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld mener det er en villedet og misforstått reaksjon, som sender feil signal til politikere:

– Vi foretrekker at amerikanske borgere ligger under vårt system enn en egenrådig anklager i et annet land, medgir Rumsfeld.

Han godkjente selv omstridte avhøringsmetoder for mistenkte terrorister da han var George W Bushs forsvarsminister.

I et intervju med nyhetsbyrået Reuters sier Rumsfeld at det er tegn i tida å straffeforfølge personer, men at det er uheldig når noen forsøker å skape rettslige saker ut av offentlig politikk.

Avlyste Sveits-besøk

I helga ble det kjent at tidligere president George W Bush avlyser et planlagt besøk til Sveits.

Flere menneskerettsgrupper hadde gått sammen og ville anklage ham for mishandling av fanger på Guantanamobasen.

Aktivister fra både USA og Europa (Center for Constitutional Rights i New York, Human Rights Watch og European Center for Constitutional and Human Rights) mener Bush ikke har immunitet som tidligere statsoverhode og truer med å bruke torturkonvensjonen om han reiser utenfor USA.

Kan selv bli tiltalt

Donald Rumsfeld, som nå lar seg intervjue for første gang på fire år i forbindelse med biografien sin , kaller menneskerettsgruppers forsøk på å straffeforfølge Bush en misforstått reaksjon.

Rumsfeld sier til Reuters at han ikke har reflektert over om han selv kan bli møtt med torturtiltaler i utlandet.

I biografien skriver den tidligere forsvarsministeren at han aldri ga grønt lys for den omstridte avhørsmetoden «waterboarding» eller simulert drukning, slik Bush skrev i sin bok at han gjorde.

Men Rumsfeld omtaler personellet som brukte teknikken for patrioter, ikke kriminelle. De reddet livet til uskyldige amerikanere.

Obama-administrasjonen deler fagfolkenes synspunkter om at «waterboarding» er tortur.

SISTE NYTT

Siste nytt

Savnet indonesisk ubåt: Har oppdaget «objekt med sterk magnetisk styrke»

Den indonesiske marinen har oppdaget «et objekt med sterk magnetisk styrke» på 50–100 meters dybde. Håpet er at det er den savnede ubåten.

Russland: Trekker styrker bort fra grensa mot Ukraina

Det russiske forsvaret har i dag avsluttet øvelsene langs grensa mot Ukraina og har begynt å trekke styrkene ut fra området. Det melder det statlige nyhetsbyrået RIA.