Hevder kvinner ødelegger eggstokkene ved å kjøre bil

En saudiarabisk prest ber kvinner sette fornuften foran følelsene og advarer dem mot å bryte forbudet mot å kjøre bil selv.

En saudiarabisk kvinne i bil

Kvinner i Saudi-Arabia er, som denne kvinnen, henvist til passasjersetet.

Foto: SUSAN BAAGHIL / Reuters

Skal vi tro den konservative presten sjeik Saleh al-Lohaidan i Saudi-Arabias øverste presteråd, går det kvinner som kjører bil, riktig ille.

Han hevder det er en kjent sak at kvinnelige sjåfører ødelegger eggstokkene sine og risikerer å få barn med kliniske skader, skriver Reuters.

Kvinner i Saudi-Arabia får ikke lov til å kjøre bil selv. En gruppe aktivister har derfor lansert en ny kampanje for å utfordre dette forbudet. De oppfordrer alle saudiarabiske kvinner til å sette seg bak rattet og kjøre selv 26. oktober.

Kampanjen har blitt delt i stor stil og har fått støtte fra flere av de mest kjente kvinnelige aktivistene.

Mener kvinnelige sjåfører får barn med skader

Sjeik Saleh al-Lohaidan, som er en av de 21 medlemmene av landets øverste presteråd, ser seg derfor nødt til å advare kvinner om at de risikerer å ødelegge underlivet sitt dersom de trosser bilkjøringsforbudet.

I et intervju som ble publisert fredag, ber han kvinnene «sette fornuften foran deres hjerter og følelser», ifølge Reuters.

– Hvis en kvinne kjører en bil uten at det er ytterst nødvendig, kan det ha negative fysiske konsekvenser. Medisinske studier har vist at det automatisk påvirker eggstokkene og gjør at bekkenet blir trykket oppover, mener al-Lohaidan.

– Det er årsaken til at de kvinnene som kjører bil regelmessig, har barn med ulike kliniske skader, hevder han.

Han viser imidlertid ikke til noen konkrete studier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Saudiarabisk kvinne på bilmesse

En saudiarabisk ung kvinne tar bilde av sin venninne under en bilmesse i Jedda i oktober 2010. Kvinner har flere ganger gjort opprør mot forbudet mot å kjøre bil, men har ennå ikke lyktes i å få det opphevet.

Foto: AMER HILABI / Afp

«Setter kongedømmet i forlegenhet»

Det er ikke klart om de andre medlemmene av presterådet deler al-Lohaidans syn.

Det er ikke første gang han tar sterkt til orde mot reformer eller tiltak som skal øke saudiarabiske kvinners frihet. Kong Abdullah avsatte ham som leder for et juridisk råd i 2009.

I dokumenter som er lekket av Wikileaks, har amerikanske diplomater beskrevet al-Lohaidan som en som er kjent for å hindre reformer.

De mener også hans «lite gjennomtenkte uttalelser har satt kongedømmet i forlegenhet mer enn én gang».

Ble dømt til piskeslag for kjøring

Det er ingen formell lov som hindrer saudiarabiske kvinner i å kjøre bil. Det er kun en religiøs kjennelse utstedt av en religiøs leder da bilen gjorde sitt inntog for mange tiår siden.

Skal kvinnene noen steder, må de kjøres av enten en innleid sjåfør eller en ansatt, eller av et mannlig familiemedlem.

Dette er blitt utfordret flere ganger. For et par år siden ble en kvinne dømt til ti piskeslag for å ha kjørt bil selv, ifølge Amnesty International.

Det skjedde to dager etter at kong Abdullag hadde innvilget kvinnene i landet stemmerett.

SISTE NYTT

Siste nytt