Advarer franske jøder mot islamister som vender hjem fra Syria

Opptil 700 franskmenn har kjempet på opprørernes side i den syriske borgerkrigen. Nå advarer den franske innenriksministeren mot Syria-krigere som vender tilbake.

Manuel Valls

Den franske innenriksministeren Manuel Valls holdt torsdag en tale i Toulouse på den årlige middagen for Rådet for jødiske institusjoner i Frankrike.

Foto: Remy Gabalda / AFP

Sammen med Nederland og Storbritannia har Frankrike vært hjemlandet for flest av vesteuropeerne som kjemper på opprørernes side i den syriske borgerkrigen.

Ifølge innenriksminister Manuel Valls har man oppdaget rundt 700 franskmenn som har kjempet på opprørernes side.

– Det er 240 franskmenn som kjemper i Syria nå, og 23 franskmenn er blitt drept, sier Manuel Valls til ladepeche.

Advarer franske jøder

Innenriksministeren var i Toulouse for å holde en tale på den årlige middagen for Rådet for jødiske institusjoner i Frankrike.

Med en drøy halv million jøder er Frankrike det landet i verden som har den tredje største jødiske befolkningen, etter Israel og USA.

Det siste tiåret har det vært en del tilfeller der jødiske gravlunder er blitt vandalisert, men bortsett fra et grusomt mord i 2006 har det vært få direkte voldelige angrep mot jøder.

Under talen sin i Toulouse torsdag kveld sa innenriksminister Valls at han fryktet at klimaet har forandret seg til det verre i Frankrike.

– Selv om det var færre antisemittiske handlinger i 2013 i forhold til 2012 – et sjeldent voldelig år – har klimaet endret seg. Man nøler ikke lenger men å snakke høyt om hatet mot jøder, slik det skjedde i Paris for noen uker siden, sa den franske innenriksministeren.

I tillegg til å ha Europas største jødiske befolkning har Frankrike også den største gruppen muslimer i noe europeisk land.

Nå sier Valls at han frykter radikaliserte muslimer som vender hjem fra Syria vil angripe det jødiske samfunnet i Frankrike.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjon i Frankrike

23. mars 2013, ett år etter terrorangrepene i Toulouse, samlet folk seg i byen under et banner med teksten «Jøder, kristne, muslimer: Samme Gud, Kjærlighet.»

Foto: Thibault Camus / Ap

Fire jøder drept i 2012

Mohamed Merah

Mohamed Merah sto bak terroren i Toulouse for to år siden. Her i en video vist på fransk TV.

Foto: Ap
Eva Sadler

De jødiske ofrene etter skytingen i Toulouse i 2012 ble gravlagt i Jerusalem. På bildet ser Eva Sadler, som mistet sin mann og to av sine tre barn, at kistene ble båret inn på gravlunden i Jerusalem.

Foto: Sebastian Scheiner / Ap

Valls valgte å holde talen i Toulouse fordi byen var åsted for det verste angrepet på franske jøder på flere tiår da fire personer er skutt og drept ved en jødisk skole i mars 2012.

– Vi må aldri glemme at Frankrike i den forferdelige måneden mars 2012 så mordene på tre franske soldater og fire franske jøder, av dem tre barn, som ble drept bare fordi de var jøder, sa innenriksminister Valls.

Mannen som sto bak terroren i 2012, Mohamed Merah, var selv født og oppvokst i Toulouse.

Etterforskningen etter terrorangrepet tydet på at Merah kom under innflytelse av al Qaida-tilhengere i perioden han satt i et fransk fengsel for småkriminalitet.

Nå frykter franske myndigheter at landets jødiske befolkning skal bli ofre for hjemlige muslimer som vender hjem fra Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt