Hopp til innhold

Advarer foreldre mot direkte kontakt med utlendinger

BRIKAMA (NRK.no): Overgrepssiktelsen mot den norske 45-åringen bekymrer miljøet rundt de norske skolene i Gambia. Nå advarer staben på Ebo Town-skolene foreldrene mot mulige overgripere.

Seedi Drameh holder informasjonsmøte

Koordinator Seedi Drameh holder informasjonsmøte for foreldrene ved den norskdrevne skolen i Brikama. Han advarer dem mot å stole blindt på utenlandske velgjørere.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Gaute Zakariassen i Gambia

– Tenk dere om. Noen menn kommer til Gambia for å skade barna deres. Noen kan misbruke fadderordningene våre som et triks for å nå fram til barna.

Les: Utvidet overgrepssiktelse i Gambia

Koordinator ved den norskdrevne ABC-førskolen i Brikama, Seedi Drameh, holder informasjonsmøte for foreldrene ved skolen. I bakgrunnen sitter norske faddere og lytter.

De har nettopp ankommet landet for å møte fadderbarna og se på skolene de er med på å finansiere gjennom organisasjonen Ebo Towns venner.

Advarer mot fremmede

Overgrepssaken i Gambia har opprørt de som engasjerer seg i organisasjonen. At nordmannen som nå sitter fengslet i hovedstaden Banjul opererte under dekke av en slags privat fadderordning, kan svekke tilliten hos lokalbefolkningen, og kan gjøre det vanskeligere å rekruttere nye faddere.

Nå har ABC-skolen innkalt foreldrene til et møte for å forsikre seg om at de kjenner til faren utenlandske pedofile kan utgjøre.

Førskole i Brikama i Gambia

Læreren leder tredje klassetrinn i allsang. Førskolen i Brikama har rundt 200 elever i alderen fire til sju år.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Ikke alle europeere er snille. Hvis noen kommer til dere og sier han er fadder og vil møte fadderbarnet, kontakt skolen! All kontakt mellom fadderne og fadderbarna skal gå gjennom skolen, fastslår Drameh.

Han forteller dem om nordmannen som hjalp en lokal familie med hus, kjøretøyer og gaver. I Dramehs framstilling blir nordmannen kalt pedofil og homofil om hverandre; begge deler er strengt tabubelagt og forbudt ved lov i landet.

– Denne mannen var ond, en ulv i fåreklær. Ikke slå dere til ro med at fremmede er snille med barna deres og overlat dem til seg selv, advarer Drameh.

Frykter for tilliten

Norske Annbjørg Juliussen startet Ebo Towns venner etter å ha blitt overveldet av sitt første møte med Gambia i 2002. Da hun reiste hjem, hadde hun adoptert 50 lokale fadderbarn, og gjennom de siste ni årene har hun bygget opp en organisasjon som driver fem skoler og en gratis helseklinikk i landet.

Annbjørg Juliussens

Annbjørg Juliussens organisasjon driver fem skoler i Gambia. Selv besøker hun landet fire ganger i året.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Driften finansieres av rundt 800 faddere, så vel som sponsorer i norsk næringsliv. Den foreløpig siste skolen åpnet i november 2010.

Juliussen ble sjokkert da hun hørte nyheten om at en norsk statsborger var pågrepet i landet, siktet for seksuelle overgrep mot mindreårige og besittelse av overgrepsbilder.

– Det finnes nesten ikke ord; jeg er helt sjokkert over at en voksen mann kan ha kommet hit og innyndet seg hos en lutfattig familie med mat, klær og gaver, sier Juliussen.

Nå frykter hun at oppmerksomheten saken har fått, skal gjøre det vanskeligere for henne og andre som driver fadderbaserte bistandsprosjekter i landet.

– I verste fall kan dette føre til at vi får problemer med å rekruttere faddere, fordi de ikke ønsker å assosieres med Gambia.

Vanskelig å avdekke overgripere

Saken er dessverre ikke unik. Flere utlendinger, både nordmenn og andre europeere, har det siste tiåret blitt arrestert i Gambia for å ha hatt eller forsøkt seg på seksuell omgang med mindreårige.

Les også: – Over 100 nordmenn forgriper seg i utlandet

Flere i miljøet rundt skolen sier de har hørt om andre nordmenn som har brukt lignende metoder som nordmannen ifølge siktelsen skal ha gjort, men uten å bli tatt.

Tabuer rundt kropp og kjønn gjør det også vanskelig å avdekke overgrep av denne typen i det muslimsk-dominerte og stammebaserte samfunnet.

– Det råder en veldig stillhet rundt det kroppslige. Overgrep er tabu å snakke om, det samme gjelder kjønnslemlestelse, forteller Juliussen.

Lamin Kamara

Lamin Kamara vokter porten til ABC-førskolen i Brikama. Den røde uniformsjakken er en gave fra Norge, og har et norsk flagg på skulderen.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Vanlig med private sponsorer

Hun tror den utbredte private sponsorvirksomheten mellom turister og gambiere også kan gjøre det lettere for utlendinger å begå overgrep uten å bli oppdaget.

– Mange turister kommer i kontakt med lokale familier gjennom guider, taxisjåfører og andre som jobber i turistindustrier, og det oppstår en form for private fadderordninger, der turistene bidrar økonomisk til de lokale familiene.

– Disse ordningene kan gå begge veier med hensyn til utnyttelse, men aksepten for denne typen virksomhet gjør det uansett lettere for overgripere å operere.

Musukube Darbo er mor til et av barna ved skolen. Hun forsikrer oss om at hun fortsatt har tillit til fadderne og organisasjonen som driver skolen.

– Fadderne her er seriøse, pålitelige folk. Vi stoler på dem. Dette er bare snakk om én mann, og vi stoler fortsatt på nordmenn.

Musukube Darbo

Musukube Darbo har et barn på den norske skolen. Hun stoler fortsatt på nordmennene som driver den.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt