Advarer britene om nederlag

Britenes tidligere forsvarssjef advarer landets styrker mot et mulig nederlag i Afghanistan, og etterlyser en klarere strategi for operasjonen.

En politimann sjekker en motorsyklist i Kandahar, Afghanistan
Foto: RODRIGO ABD / AP

 

Den britiske generalen David Richards leder NATOs tropper i Afghanistan
Foto: AHMAD MASOOD / REUTERS

Under et møte med europeiske sikkerhetseksperter tidligere i uka, stilte feltmarskalk Peter Inge også spørsmål ved britenes militære nærvær i Irak, skriver The Observer.

– Jeg tror ikke at vi har noen klar strategi, verken i Afghanistan eller Irak, sa Inge som var britisk forsvarssjef i årene 1994 til 1997.

– Innerst inne frykter jeg at de britiske styrkene risikerer å lide nederlag dersom vi ikke er forsiktige i Afghanistan, la han til.

Kritikk forsterkes

 Feltmarskalken følger dermed opp kritikken fra den britiske hærsjefen, general Richard Dannatt, som nylig slo fast at de britiske styrkene i Irak har bidratt til å forverre sikkerhetssituasjonen i landet.

Inge mener det er den britiske regjeringen som må ta hovedansvaret for mangelen på skikkelig strategisk planlegging.

– Regjeringen snakker om hvordan vi kommer til å gjøre det i Afghanistan, men den snakker ikke egentlig om strategi, framholder den tidligere forsvarssjefen.

Angriper

Prinsesse Anne besøker britiske soldater i Kabul, Afghanistan
Foto: ISAF / AFP

Den sørlige delen av Afghanistan har de siste månedene vært rammet av noen av de hardeste kampene siden invasjonen i 2001.

Geriljakrigere fra den islamistiske Taliban-bevegelsen har gjennomført en rekke angrep mot regjeringsstyrkene og den NATO-ledete ISAF-styrken, og talsmenn for den internasjonal styrken innrømmer at motstanden har vært tøffere enn forventet.

Truer med nye angrep

Taliban-bevegelsens leder mulla Omar truer med stadig hardere angrep mot de internasjonale styrkene i Afghanistan.

- Med Guds hjelp vil angrepene mangedobles og bli mye bedre organisert, sier landets tidligere statsleder ifølge det pakistanske nyhetsbyrået NNI.

Mulla Omar ba "de hellige krigerne" om å bevare samholdet i rekkene.

Han sa dette i en tale i forbindelse med høytiden id, som markerer slutten på fastemåneden id.

(NTB)

SISTE NYTT

Siste nytt