Abraham Lincoln, 1865

Innsettelsen av president Abraham Lincoln, 1865.

President Abraham Lincoln
Foto: Library of Congress

USAs 22. presidentinnsettelse, 1865

USAs 22. presidentinnsettelse, 1865:

President

Abraham Lincoln, 1865

President nummer

16

Født

12. februar 1809

Død

15. april 1865

Parti

Republikanerne

Visepresident

Innsettelsesdag

Lørdag 4. mars 1865

Sted

Den østvendte søyleinngangen på Capitol i Washington

Bestyrer av embetseden

Salmon P. Chase, høyesterettsjustitiarius

Lengde på tiltredelsestale

698 ord

  • For første gang deltok afro-amerikanere i innsettelsesparaden.
  • President Lincolns andre tiltredelsestale – mot slutten av den blodige borgerkrigen – regnes som en av de største i USAs historie: «Uten ond vilje mot noen, med barmhjertighet mot alle, med fasthet i hva som er rett, slik Gud lar oss se hva som er rett, la oss streve for å sluttføre det arbeid vi er oppe i, å forbinde nasjonens sår, å ta vare på ham som har båret kampen og for hans enke og hans farløse barn, å gjøre alt som kan bidra til at vi kan pleie en rettferdig og varig fred oss selv imellom og med alle nasjoner».
  • Under president Lincolns andre innsettelse var visepresident Andrew Johnson rekonvalesent fra tyfoidfeber, og før han holdt sin tiltredelsestale helte han ned et par skarpe for å styrke seg. Talen ble usammenhengende og snøvlende.
  • President Lincoln ble skutt av John Wilkes Booth i Ford’s Theatre i Washington den 14. april 1865. Dagen etter døde han. Etter å ha skutt presidenten sprang den sinnsforvirrede Booth ned på scenen og ropte: ”Sic semper tyrannis! Sørstatene er hevnet!” 12 dager senere ble Booth skutt i Virginia, og senere ble fire andre hengt for sammensvergelsen – der også utenriksminister William H. Seward ble forsøkt stukket ned, og en attentatmann som skulle ta visepresident Andrew Johnsons liv ikke fikk gjennomført drapsforsøket.

NESTE INNSETTELSE: Andrew Johnson, 1865

FORRIGE INNSETTELSE: Abraham Lincoln, 1861

Del din kunnskap om Abraham Lincoln:

SISTE NYTT

Siste nytt