Hopp til innhold

Abe tar imot Putin i Japan – Første «G7»-leder som gjør dette siden annekteringen av Krim

En 70 år gammel strid, en fredsavtale som aldri ble undertegnet og en øygruppe med 20 000 innbyggere tvinger Abe til å invitere den «bannlyste» presidenten.

Shinzo Abe og Vladimir Putin

Ingen av «G7»-landene har siden annekteringen av Krim invitert Vladimir Putin. Japans statsminister gjør nå et unntak.

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

Én uke før Japan overga seg, 15. august 1945, tok Sovjetunionen kontroll over Kurilene. Sovjet har siden den gang styrt over øygruppen. Japan har lenge følt at de ble fratatt Kurilene på en ulovlig måte, og nå vil de forhandle med Russland om å få tilbake området som før krigen var bosatt av japanere.

– Jeg skal få avsluttet denne saken før vår generasjon er forbi, sa Japans statsminister Shinzo Abe til de gjenlevende japanerne på Kurilene før krigen. De måtte flykte til den nordligste japanske øya, Hokkaido, da Sovjet tok over kontrollen i 1945.

Øygruppen ligger bare 1300 km unna Hokkaido, og er grunnen til at en fredsavtale mellom Japan og Russland aldri ble undertegnet. Idag er det nesten 20 000 som bor på øyene. Når partene nå møtes er det lite håp om noe japansk overtakelse.

Øygruppen Kurilene.

Øygruppen Kurilene tilhører i dag Russland.

Foto: Ap

– Vi har ikke noe problem med Japan

Japan er den første av «G7»-landene som mottar Putin etter at Russland annekterte Krim-halvøya i 2014. Den russiske presidenten ser derimot ikke noe problem med den nåværende situasjonen på Kurilene.

– Russland har ikke noe problem territorielt problem med Japan, men Japan tror at de har et territorielt problem med oss. Det sa Vladimir Putin da han møtte japansk presse på tirsdag.

Det er ikke ventet at de blir noe stort gjennombrudd i forhandlingene, men at man mest sannsynlig finner en mellomting. Det er nemlig også viktig for Russland å ha et godt forhold til Japan.

Ønsker japansk investering

– Det er for mange hindre til at de klarer å bli enige om å signere denne fredsavtalen. Jeg tror de kommer til å finne på en eller annen formulering som får oss til å tro at det har vært noe fremgang. Det sier Russisk-Japansk-ekspert James Brown til nyhetsbyrået AP.

Flere japanske bedrifter vurderer å investere i Øst-Russland, og flere store avtaler venter nå på resultatet etter forhandlingene for å bekrefte avtalene. Det er trolig derfor Putin er selv er i Japan for å delta.

Japan hadde nok i denne sammenhengen håpet på et annet utfall i den amerikanske presidentkampen. Hillary Clinton hadde trolig valgt en hard linje til Moskva, mens Donald Trump har varslet økt samarbeid og nylig annonserte han at den Putin-vennlige Rex Tillerson blir landets nye utenriksminister.

Forhandlingene forventes å vare i to dager og skal være ferdige på fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt