Hopp til innhold

Her jubler de for en ny sjanse for den «arabiske vårens røst»

Blogg-aktivisten Alaa Abdel Fattah har fått en av de strengeste dommene under Egypts nye regime. Mandag fikk han reise hjem – og nå sultestreiker moren og andre tilhengere for full renvasking.

Familien til Abdel Fattah jubler

JUBLER OG SULTESTREIKER: Familien til Alaa Abdel Fattah jublet da de fikk høre at den kjente bloggeren og aktivisten fikk løslates mot kausjon. Men Abdel Fattah risikerer 15 år i fengsel for å ha brutt den omstridte loven som kriminaliserer demonstrasjoner. Moren til Abdel Fattah, Laila Seif, (til venstre) har slått seg til en sultestreik blant aktivister i Egypt i protest mot loven.

Foto: Ravy Shaker / Ap

Jubelen sto i taket i rettslokalet i Kairo mandag, da avgjørelsen ble kjent. Fattahs familiemedlemmer hadde håpet at mannen bak den populære aktivistbloggen manalaa skulle få en ny sjanse av dommeren. De fikk det som de ville.

– Domstolen har beordret løslatelse av Abdel Fattah og to andre fanger, sa forsvarsadvokat Mohamed Abdel Aziz mandag ifølge nyhetsbyrået AFP.

Men løslatelsen er bare første etappe, for Fattah, som er dømt til 15 års fengsel, er på ingen måte frikjent. Men han vil få prøvd saken sin for en ny domstol, og i mellomtiden får han dra hjem – mot en kausjon på 5000 egyptiske pund, rundt 3600 kroner.

Sultestreiker

Lørdag startet flere politiske partier, aktivister og journalister i Egypt en sultestreik i protest mot aktivister som er fengslet under den kontroversielle protestloven.

Artikkelen fortsetter under bildet

Abdel Fattah

LØSLATT, MEN IKKE FRIKJENT: Blogger og aktivist Alaa Abdel Fattah smiler med kona Manal Hassan etter løslatelsen fra Tora fengsel i Kairo i dag.

Foto: Amr Nabil / Ap

Loven kriminaliserer demonstrasjoner som ikke er registrert av egyptiske myndigheter, og har satt mer enn 15 000 personer bak murene det siste året.

En av dem som har sluttet seg til sultestreiken er professor og mangeårig aktivist Laila Seif. Hun er moren til Alaa Abdel Fattah, som anses som en av de ledende røstene under revolusjonen som førte til slutten på Mubarak-regimet. Abdel Fattah er dømt til 15 år i fengsel for å ha organisert en demonstrasjon uten tillatelse.

– Jeg sultestreiker fram til barna mine og alle de andre som ble fengslet samtidig med dem er ute av fengsel, sier Laila Seif til Al Jazeera.

I dag jublet hun og familien for hans løslatelse, men fortsatt risikerer han 15 år i fengsel.

Risikerer 15 år i fengsel

Hans dom på 15 år i fengsel for å ha organisert en ulovlig demonstrasjon skal høres på nytt i en annen domstol, men i mellomtiden får han altså dra hjem.

Siden tidlig på 2000-tallet har Fattah vært inn og ut av fengsel, i sin kamp for demokratisering i Egypt.

– Domstolen har beordret løslatelse av Abdel Fattah og to andre fanger, sa forsvarsadvokat Mohamed Abdel Aziz i dag ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fattah ble arrestert i fjor, men løslatt mot kausjon i mars. 11. juni ble han og 24 andre siktede dømt til 15 år i fengsel, men han fikk ikke selv være til stede da dommen falt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Abdel Fattah

RISIKERER 15 ÅR: Abdel Fattahs dom på 15 år i fengsel skal høres på nytt. Nå er han løslatt mot kausjon fram til en ny rettsak.

Foto: MOHAMED EL-SHAHED / Afp

Dommeren går av, ifølge Aziz, etter sterkt press fra forsvarsadvokatene.

Forrige uke viste nemlig egyptiske aktorer Abdel Fattahs personlige videoer som bevis, videoer som ifølge forsvarsadvokatene var totalt irrelevante for saken. Blant annet skal de ha vist en video av Fattahs kone som danset.

I tillegg skal Abdel Fattah krevd en annen domstol, ettersom han «ikke har tillit til dem som dømte ham til 15 år i fengsel uten at han selv var tilstede».

Fattahs dom anses som den strengeste mot ikke-islamistiske aktivister under myndighetenes aksjon, som stort sett har slått hardt ned på tilhengere av Det muslimske brorskap.

Blogget fra fengsel

Søsteren til Abdel Fattah, Sanaa Seif, sitter også i varetekt for å ha brutt samme lov som forbyr ikke-registrerte demonstrasjoner. Abdel Fattah og hans familie er blant Egypts mest kjente aktivister, og 40 år etter at foreldrene demonstrerte mot president Anwar Sadat ser det ikke ut til å gå i riktig retning.

Tvert imot frykter menneskerettighetsaktivister at tiden under general Abdel al-Sisi går i en retning som er verre enn tiden under Mubarak.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fattah

INN OG UT AV FENGSEL: Abdel Fattah har vært inn og ut av fengsel i mange år. Her holder han sin nyfødte sønn i 2011, som ble født mens Abdel Fattah var i fengsel.

Foto: Amr Hafez / Ap

Abdel Fattah og kona skapte bloggen manalaa i 2005, som ble et demokratisk verktøy i Egypt og blant annet brukt til å mobilisere demonstrasjoner mot Mubarak, som da hadde sittet i makten lengre enn Abdel Fattah hadde levd. Men manalaa ble en hodepine for regimet, som styrte landet med jernhånd. Fra cellen skrev Abdel Fattah små lapper som han klarte å sende til sine venner som fikk tastet inn meldingene på bloggen.

Alaa Abdel Fattahs kone fødte en sønn mens ektemannen var fengslet i 2011. Sønnen ble oppkalt etter Khaled Said, som i 2010 døde i varetekt. Det antas at han ble slått i hjel av egyptisk politi, noe som anses som en av hendelsene som trigget revolusjonen som førte til Mubaraks fall.

32 år gamle Alaa Abdel Fattah fortsatte sine protester etter at diktatoren ble avsatt. Også da militærregimet kom til makten og den første demokratisk valgte presidenten, Mohammed Morsi, ble avsatt i fjor, fortsatte Abdel Fattah sin kamp.

Artikkelen fortsetter under bildet

Egypt

VOLDELIG POLITISTAT: Revolusjonen i 2011 har så langt ikke ført til en forbedret menneskerettssituasjon i Egypt. Tvert om frykter mange at folks rettigheter skrenkes mer og mer inn etter at general Abdel al-Sisi kom til makten. Her er protestpolitiet under en demonstrasjon i juli. De er kjent for sin brutale håndtering av demonstranter.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Minst 15 000 personer skal ha blitt arrestert siden loven som kriminaliserer demonstrasjoner som ikke er registrert trådte i kraft i februar i fjor.

Men det er først og fremst bloggingen hans som har gjort ham til et yndet arrestasjonsobjekt for egyptiske myndigheter.

Dømt til livstid for tredje gang

Samme dag som Abdel Fattah ble løslatt mot kausjon, blir Det muslimske brorskapets leder Mohamed Badie dømt til livstid for å ha trigget fram sammenstøt der seks personer ble drept.

Han har blitt dømt til livstid to ganger tidligere, og sammen med 182 andre muslimske brødre ble han skånet fra en dødsstraff han fikk i april.

SISTE NYTT

Siste nytt