Abbott: – Gisseltaker var psykisk syk

Mannen som sto for det 16 timer lange gisseldramaet i Sydney, var psykisk syk, besatt av ekstremisme og godt kjent for politiet fra før, sier Australias statsminister Tony Abbott.


Den australske statsministeren Tony Abbott sier i en pressekonferanse at gisseltakeren var en kjenning av politiet og hadde en historie med mental ustabilitet.

SE VIDEO: Australias statsminister Tony Abbott uttaler at gisseltakeren hadde en langt historie med voldskriminalitet og mental ustabilitet.

Politiet stormet natt til tirsdag lokal tid Lindt Chocolate Cafe i sentrum av Sydney etter å ha hørt flere skudd inne i bygget. Under konfrontasjonen ble den 50 år gamle gjerningsmannen drept. Både han, en 34 år gammel mann og en 38 år gammel kvinne ble erklært døde etter å ha blitt sendt til sykehus.

Tirsdag morgen uttaler Australias statsminister i en pressekonferanse at gisseltakeren var en kjenning av politiet og ble betegnet som mentalt ustabil, melder AFP.

Mannen hadde et langt rulleblad med voldelig kriminalitet, opptatthet av ekstremisme og mental ustabilitet. Under hendelsen forsøkte han å dekke over sine handlinger med symbolikken tildødskulten IS, sa Abbott, som også roste politiets håndtering av gisselsituasjonen.

Australsk politi stormet i ettermiddag kafeen der et ukjent antall gisler har blitt holdt fanget, men de vil foreløpig ikke kommentere utfallet.

SE VIDEO: Like etter klokke 16 norsk tid startet politiaksjonen der politiet kastet sjokkgranater og skjøt med skarpt.

Mannen var for tiden løslatt mot kausjon

Tre kvinner og en politimann ble brakt til sykehus med skader. Det skal ikke være fare for livet til noen av dem. Ytterligere en kvinne ble brakt til sykehus for sjekk. Til sammen har
politiet gjort rede for 17 gisler, inkludert fem av dem som klarte å rømme før politiaksjonen.

Gjerningsmannen var opprinnelig fra Iran, og hadde fått innvilget politisk asyl i Australia etter å ha kommet til landet i 1996. Mannen var for tiden løslatt mot kausjon og ventet på å få saken sin opp for retten etter at han skal ha vært innblandet i medvirkning til drap på sin ekskone og 40 seksualforbrytelser.

The Australian meldte tidligere mandag at han har blitt dømt til samfunnsstraff for å ha sendt svært støtende brev til familiene til soldater som ble drept i Afghanistan mellom 2007 og 2009.

To skadde fikk livreddende førstehjelp
Foto: Rob Griffith / Ap

– Overskygger hans syn for sunn fornuft og objektivitet

Gisseltakerens tidligere advokat, Manny Conditsis, beskriver mannen som en isolert person og sier at offentligheten kan være sikre på at en organisert terrorgruppe ikke står bak gisselaksjonen.

– Hans ideologi er bare så sterk og kraftfull at den overskygger hans syn for sunn fornuft og objektivitet, sa Conditsis til ABC News.

Da han gikk til aksjon mandag morgen, hadde gjerningsmannen med seg et svart flagg med den islamske trosbekjennelsen til kafeen.

Gisseltakeren krevde ifølge australske medier å få flagget til opprørsgruppen IS brakt til kafeen. Både iranske myndigheter og australske muslimske organisasjoner
fordømmer gisselaksjonen.

Gisler holder opp flagg med den muslimske trosbekjennelsen

Gjerningsmannen tvang gislene til å holde opp et islamistisk flagg mot vinduet på kafeen hvor de ble holdt.

Foto: CHANNEL SEVEN / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt