Hopp til innhold

Abbott: – Drapsmannen sto ikke på terrorliste

Man Haron Monis, som drepte to personer i gisselaksjonen i Sydney, var godt kjent for det australske politiet, og for sine radikale meninger. Likevel sto han ikke på noen terrorliste.

Tony Abbott og kona Margie

HEDRET OFRENE: Statsminister Tony Abbott og kona Margiie var blant de mange som la ned blomster til minne om ofrene etter terroraksjonen i Sydney.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Dagen etter gisselaksjonen i Sydney hvor tre personer, inkludert gjerningsmannen, ble drept er spørsmålet mange stiller seg; Hvordan kunne dette skje?

– Det er et spørsmål vi alle stiller oss i dag. Hvordan kan en mann med en så lang og broket fortid ikke være på de rette overvåkningslistene? Det er et spørsmål vi må se på for å lære og bruke som grunnlag for å handle, for å unngå at slikt skjer, sa statsminister Tony Abbott på en pressekonferanse tirsdag.

Ikke på terrorliste

Mannen som tok 17 gisler inne på Lindt Café i Sydney har en lang forhistorie med vold og kriminalitet, og han var kjent i Australia for sine radikale meninger. Han var også ute på kausjon og ventet på en rettssak i februar, hvor han sto tiltalt for flere titalls seksuelle overgrep. Abbott sa på pressekonferansen at gisseltakeren var godt kjent for politiet.

– Men så vidt jeg vet var han ikke på noen terrorliste nå, sa Abbott, som understreket at han forstår at folk i Australia lurer på hvordan det kunne ha seg.

Laster Twitter-innhold

Samtidig var han klar på at selv om Monis hadde vært på en overvåkningsliste, er det ikke sikkert det ville hindret angrepet.

– Selv om denne personen hadde vært på en terrorliste, selv om han var blitt overvåket, så må vi si at det kunne skjedd likevel. Graden av kontroll som trengs for å gripe inn og hindre folk i å leve livene sine, er svært høy, sa Abbott.

– Syk og forstyrret

Statsministeren bruke også store deler av pressekonferansen på å understreke at gisseltakeren var en syk og forstyrret person.

Man Haron Monis

GISSELTAKER: Man Haron Monis var mannen som drepte to gisler på Lindt Café.

Foto: DEAN LEWINS / Afp

– Jeg kan ikke se for meg at noen ønsker å kopiere en person med en så voldelig historie, en lang historie med seksuelle overgrep og en lang og utrolig uberegnelig historie med ekstremisme. Det er ingenting konsekvent i denne personens liv, bortsett fra at han var konsekvent merkelig, var Abbotts klare budskap.

Han understreket også at han på ingen måte så Monis som en representant for en religion.

– Dødskulten IS har ingenting med religion å gjøre. Det er noe som syke individer gir etter for. Og i alle samfunn er det noen syke individer, sa Abbott.

Truet med handling

Man Haron Monis har vært i politiets søkelys i mange år, etter at han for syv år siden skrev støtende og truende brev til familiene til australske soldater. Siden den gang har han vært involvert i flere rettssaker, og han skulle altså stå på tiltalebenken igjen i februar.

På hjemmesiden sin har han lagt ut lange, ekstreme budskap. Han har beskyldt australske myndigheter for å drive en hatkampanje mot seg og andre muslimer.

En reporter i avisen Sydney Morning Herald skriver i dag om sitt møte med Monis i september, like etter at australsk terrorpoliti hadde gjennomført flere aksjoner i Sydney. Hun kom da i snakk med Monis som beskrev hvordan han hadde skrevet brev til politikere og familier av soldater.

«Mitt inntrykk var at han var litt ustabil og han virket ekkel», skriver reporteren, som nå i ettertid reagerer mest på en annen ting Monis sa.

– Det er ikke nok å holde taler. Jeg mener det er nødvendig med handling, skal Monis ha sagt i intervjuet.

SISTE NYTT

Siste nytt