NRK Meny
Normal

Abbas: Dette er vår siste sjanse

– Tiden er i ferd med å renne ut, «fredsvinduet» skrumper inn og mulighetene for å lykkes minker, sa Palestinas president til FN i kveld. Han ber verden om hjelp til å få stanset nybyggingen på de palestinske områdene.

Palestinas president Mahmoud Abbas i FN

Abbas ble for første gang introdusert for FNs hovedforsamling som Palestinas president da han talte til forsamlingen torsdag kveld.

Foto: Reuters

President Mahmoud Abbas var ikke beskjeden da han la ut om målene sine for FNs hovedforsamling torsdag kveld:

– Vår hensikt er å få til en permanent og omfattende avtale og en fredspakt mellom statene Palestina og Israel som løser alle gjenværende problemer og besvarer alle spørsmål. Det vil gjøre det mulig for oss å erklære offisielt en slutt på konflikter og krav, sa Abbas.

Stolt introdusert

Dette var første gang han hadde anledning til å tale til FN-forsamlingen på vegne av staten Palestina.

Hovedforsamlingen vedtok for et år siden å heve statusen til «observatørstat» i FN.

Han begynte da også talen sin med å si hvor stolt han var over å bli introdusert som «president for den palestinske staten». Abbas lovet forsamlingen at han vil fortsette de nylig påbegynte fredssamtalene med Israel – og insisterer på å lykkes i løpet av de ni månedene som er satt av.

Men da må det internasjonale samfunnet bidra med å presse Israel til å stanse den omfattende nybyggingen på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, advarte han.

Takk til EU

– Vi ber det internasjonale samfunnet om å følge med og fordømme og stanse alle handlinger på bakken som vil undergrave forhandlingene, sa Abbas, samtidig som han takket EU for vedtaket om å merke alle varer som kommer fra israelske bosettinger – en byggevirksomhet FN gjentatte ganger har fordømt.

Flere tidligere fredsrunder har brutt sammen på grunn av at Israel har insistert på å fortsette bygging av jødiske bosettinger på palestinsk land.

Den palestinske presidenten gjorde det også klart at han ikke går for midlertidige løsninger eller overgangsordninger, som ifølge ham raskt kan vise seg å bli permanente.

Bosetning i Jerusalem

Slike nybygg utenfor Jerusalem, sammen med de mange bosettingene i bakgrunnen og over alt på Vestbredden, frykter Abbas vil velte fredsforhandlingene.

Foto: AMIR COHEN / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt