Abbas til Trump: – Skam deg

Palestinernes president Mahmoud Abbas sier USAs president Donald Trump burde «skamme seg» for hvordan han har håndtert fredsarbeidet i Midtøsten.

Mahmoud Abbas i Ramallah

Mahmoud Abbas under søndagens møte i Ramallah.

Foto: Abbas Momani / AFP

Abbas kom med kritikken da han søndag kveld åpnet et møte mellom flere høytstående palestinske ledere i Ramallah på den okkuperte Vestbredden, ifølge nyhetsbyrået AP.

I åpningstalen kritiserte Abbas Trump og amerikanernes politikk overfor palestinerne, deriblant anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad.

På det to dager lange møtet i sentralrådet PCC, den palestinske frigjøringsorganisasjonens (PLOs) nest øverste beslutningsorgan med 121 medlemmer, skal mulige palestinske svar på USAs anerkjennelse diskuteres.

Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en framtidig palestinsk stat. Israel mener hele Jerusalem må være Israels hovedstad.

– Vi sa nei

Abbas ba Trump «skamme seg» etter den amerikanske presidentens uttalelse om at palestinerne nekter å samarbeide. Abbas sa videre at palestinerne ønsker å fortsette samtalene, men at de avviser det de frykter vil være et urettferdig forslag fra Det hvite hus.

– Vi sa nei til Trump, vi vil ikke akseptere prosjektet ditt, sa Abbas.

– Århundrets avtale er århundrets slag, og vi vil ikke akseptere det, fortsatte Abbas, og viste til Trumps løfte om å sikre den «ultimate avtale» – fred mellom israelere og palestinere.

Blant de andre tingene som står på agendaen for PCC-møtet er en gjennomgang av situasjonen siden Oslo-avtalen ble inngått.

Internasjonal kritikk

Det kunngjorde han i kveld i ein tale frå Det kvite hus. Palestinarane har varsla «tre dagar med raseri» dersom denne avgjerda kom.

Donald Trumps tale fra Det hvite hus.

Det var i starten av desember at Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Den amerikanske presidenten sa da i talen at det «var på høy tid» at avgjørelsen ble tatt.

Beslutningen vakte en rekke reaksjoner over hele verden, og saken ble tatt opp i et møte i FNs sikkerhetsråd. Under behandlingen i Sikkerhetsrådet kom det sterk kritikk mot USA fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia og Sverige.

21. desember stemte et flertall for i FNs hovedforsamling for at den amerikanske erklæringen var ugyldig. Da hadde allerede USA lagt ned veto i Sikkerhetsrådet over en lignende resolusjon, der alle rådets andre medlemmer stemte for.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt