NRK Meny
Normal

Abbas tar over Fatah

Da Yasir Arafat døde i 2004 ble Mahmoud Abbas valgt til palestinernes president. Nå er han også valgt til leder for Fatah-bevegelsen.

Mahmoud Abbas
Foto: MUHAMMED MUHEISEN / AP

Abbas har dermed erobret alle de tre lederpostene Arafat hadde før sin død, og har til tross for katastrofevalget tidligere i år, der Fatah mistet regjeringsmakten de hadde hatt i ti år, også greid å manøvrere organisasjonen tilbake i regjeringsposisjon.

- Må godta "Kvartetten"

Jobben med å sikre palestinerne en gangbar regjering er i gang og det er allerede bestemt at akademikeren og Hamas-sympatisøren Mohammed Shbeir blir statsminister i en ny regjering.

Den nye regjeringen skal bestå av representanter fra både Hamas og Fatah.

Israels statsminister Ehud Olmert sier i dag at han er villig til å gå i dialog med den nye palestinske samlingsregjeringen, inkludert Hamas, dersom de er villige til å godta kravene fra den såkalte "Kvartetten", melder Reuters.

Snakker om Iran

Den består av EU, Russland, FN og USA, og de boikotter den sittende Hamas-regjeringen. Den krever av en ny regering at den anerkjenner Israel og tidligere inngåtte avtaler, og at de fordømmer all voldsbruk.

- Dersom Hamas anerkjenner Kvartetten er jeg villig til å møte dem, sier Olmert til den palestinske avisa Al-Quds.

I dag møter han USAs president George W. Bush i Washington, men samtalene skal i hovedsak dreie seg om Irans atomprogram.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt