Abbas sier han ikke vil provosere

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas er klar for nye fredsforhandlinger med Israel. Han vil bruke tid på å meisle ut det han kaller en moderat og farbar vei til en fredsløsning.

Mahmoud Abbas og Geir O. Pedersen.

Mahmoud Abbas (t.v.) sammen med Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen i New York.

Foto: Jon Gelius / NRK

Jon Gelius, USA

Samtidig lanserer Israel nye utbyggingsplaner på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

I sju år har Mahmoud Abbas vært palestinernes president. Han overtok makten da Yassir Arafat døde. Torsdag kveld opplevde 77 åringen sitt foreløpig største internasjonale øyeblikk. Applausen runget i FNs hovedforsamling da det ble klart at et solid flertall i oppgraderte palestinernes status i FN til observatørstat uten stemmerett.

LES OGSÅ: Clinton kritiserer israelske bosetninger

LES OGSÅ: Palestinerne fikk ja i FN – takker Norge for støtten

– Oppnådd ny plattform

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

– Vi må jobbe hardt for å oppnå varig fred, sier president Mahmoud Abbas.

Foto: Jon Gelius / NRK

-Jeg føler vi har oppnådd en ny plattform å bygge videre på. Vi må jobbe hardt for å oppnå varig fred. Dette er et viktig skritt, men mye hardt arbeid gjenstår, sier president Mahmoud Abbas i et eksklusivt intervju med NRK.

Et lite steinkast unna FNs hovedkvarter her i New York, i en hotellsuite i 28. etasje, møter NRKs korrespondent dagen derpå palestinernes president. Mahmoud Abbas har så vidt fått fordøyet sitt folks nyvunnede status.

– Vi må fortsette med uforminsket styrke arbeidet med israelere, amerikanere og det internasjonale samfunnet for å kunne skape fred og oppfylle vårt mål om å danne en uavhengig stat, basert på grensene av 1967 og med Øst-Jerusalem som hovedstad, sier Abbas.

Presidenten legger ikke skjul på at mye hardt arbeid gjenstår for å kunne få til en fredsavtale med Israel. I FN stemte også USA mot palestinerne, og den palestinske presidenten erkjenner overfor NRK at de nå må bruke tid på å gjenreise en dialog både med israelere og amerikanere.

Nøye vurdering

Mahmoud Abbas og Jon Gelius.

NRKs USA-korrespondent Jon Gelius møtte Mahmoud Abbas dagen etter den historiske FN-avstemningen.

Foto: Ragnhild Simenstad/FN

– Vi må sette oss sammen nå, det palestinske lederskapet, for å finne ut hva som skal være vårt neste skritt. Alt må tas opp til vurdering, absolutt alt. Vi vil ikke foreta oss noe før vi har vurdert og diskutert nøye hva som bør være vårt neste skritt, sier Abbas.

- Vi ønsker ikke å provosere eller utfordre noen. Vi ønsker å løse våre utfordringer og problemer med israelere, amerikanere eller andre gjennom en moderat og farbar vei, slår den palestinske presidenten fast overfor NRK.

Ikke lenge etter at vårt intervju med Abbas er over, tikker nyhetsmeldinger inn fra Israel om at landet har planer om å sette i gang bygging av 3.000 nye boliger på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Observatører stempler det israelske utspillet som hevn for palestineres FN-fremstøt.

Mahmoud Abbas på talerstolen i FN.

Mahmoud Abbas på talerstolen i FN sist torsdag, da Palestina fikk oppgradert sin status i verdensorganisasjonen.

Foto: Jon Gelius / NRK

Kritiserer byggeplaner

USA, som sto last og brast med Israel under FN-avstemningen, kritiserer israelernes nye byggeplaner og sier det bare vil virke mot sin hensikt og gjøre det vanskeligere å få fredsprosessen på fote igjen.

Norges FN-ambassadør Geir O. Pedersen er en veteran i Midtøsten-arbeidet. Under FN-møtet her i New York har han flere samtaler på tomannshånd med både den palestinske presidenten og statsminister Salam Fayyad.

Pedersen kjenner partene særdeles godt og mener det viktigste nå vil være å beholde roen de neste månedene frem til et israelsk valg og ny Obama-administrasjon er på plass. Norges FN-ambassadør mener Abbas er klar til å gjenoppta nye fredsforhandlinger.

Salam Fayyad

Geir O. Pedersen (t.h.) sammen med den palestinske statsministeren Salam Fayyad.

Foto: Jon Gelius

– Det har han gjort klart overfor oss. Abbas ønsker å få i gang nye fredsforhandlinger uten at det settes noen betingelser på forhånd. Det er et viktig signal, sier Geir O. Pedersen til NRK.

Nye forhandlinger

Den norske FN-ambassadøren mener partene nå må bruke tiden fremover i det stille for å etablere nye gode rammebetingelser, slik at nye forhandlinger kan starte opp igjen i løpet av et halvt års tid.

– De palestinske lederne er tydelig på at de må jobbe med relasjonene til Washington og president Obama, og en eventuell ny amerikansk utenriksminister. De skjønner at der har de en del hjemmelekser som må gjøres, sier Pedersen.

– Det andre er at de må forholde seg til nye ledere i store deler av den arabiske verden, ikke minst i Egypt. Under oppholdet til Abbas her i New York ringte den nye egyptiske presidenten. Det får vi håpe er starten på en god relasjon mellom de to. Det er viktig både for en ny fredsprosess og i en forsoningsprosess mellom Hamas og Fatah, mener den norske FN-ambassadøren.

Samle inn penger

Norges viktigste rolle er gjennom formannskapet i giverlandsgruppen for palestinerne. Det er krevende å samle inn penger til de palestinske selvstyremyndighetene. I tillegg er Norge en viktig bakspiller i fredsarbeidet.

– Vi har gode kontakter både i Hamas og Fatah, men også på israelsk side, slik at vi kan snakke fortrolig sammen i det stille utenfor offentlighetens søkelys, sier Geir O. Pedersen til NRK.

For palestinernes president Mahmoud Abbas endte ferden hit til verdensmetropolen New York i oppgradert FN-status. Det palestinske lederskapet reiste tilbake til sin egne med begrepet stat som nøkkelordet i den posisjonen de nå har erobret i verdenssamfunnet som observatørstat i FN.

Like fullt – fortsatt synes det å være en svært lang og meget kronglete vei frem mot palestinernes årelange drøm om en egen uavhengig stat.

LES OGSÅ: Israelsk eks-statsminister støttar palestinsk FN-søknad

LES OGSÅ: Kan ny status redde totstatsløsningen?


SISTE NYTT

Siste nytt