NRK Meny
Normal

«Zara»-gründer er død

Rosalia Mera, grunnleggeren av kleskjeden Zara, er død, 69 år gammel.

Rosalia Mera, grunnleggeren av kleskjeden Zara, er død, 69 år gammel.

Rosalia Mera og mannen åpnet den første Zara-butikken i 1975. I dag er det over 1763 Zara-butikker over hele verden.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Spania: Åse Marit Befring
Foto: NRK

På sine nettsider skriver moderselskapet Inditex i dag at det er med sorg de har mottatt budskapet om at grunnlegger Rosalia Mera er gått bort, og at hun har tilført mye til utviklingen av selskapet.

Ingen ønsker å kommentere hva hun døde av, men ifølge spanske aviser fikk hun et slag i går mens hun var på ferie på Menorca, og døde senere på kvelden på et sykehus i fødebyen La Coruna.

Fra fattigdom til luksus

Rosalia Mera droppet ut av skolen som 11-åring for å starte som syerske, og ble så sent som i mai i år kåret av Forbes til verdens rikeste "selfmade" kvinne «blant dem som har tjent sine penger selv».

Sammen med x-mannen Amanicio Ortega, som for øvrig er kåret av magasinet Forbes til verdens tredje rikeste mann, startet hun Inditex-gruppen. I porteføljen har den butikkjeder som Massimo Dutti, Bershka og, ikke minst, Zara.

Rosalia Mera

Rosalia Mera fotografert i 2003.

Foto: Alberto Martín / EPA

Selv vokste hun opp i enkle kår, langt fra penger og rikdommen. Rosalia Meras fikk syjobb i en tekstilbutikk da hun var 11 år. Siden skulle hun starte opp selv sammen med sin mann. Til tross for sine milliarder så identifiserte hun seg mest med arbeiderklasser.

– Jeg er klasseløs. Men hvis jeg skal skulle tilhøre et miljø så er det som er min verden, sa hun i et intervju i 2004.

Internasjonal suksess

Rosalia Mera og mannen åpnet den første Zara-butikken i 1975 i fødebyen byen la Coruna nordvest i Spania. Egentlig ville hun kalle den Zorba, men fordi det var en bar med samme navn noen kvartaler unna ble det til Zara.

Butikken spesialiserte seg på å lage versjoner av dyre klær til lave priser, og det slo fort an.

Der ligger selskapets hovedkvarter fortsatt.

I dag er det over 1763 Zara-butikker over hele verden, og Inditex har totalt 6058 butikker og 120,000 ansatte. Selskapet har fortsatt hovedkvarter i La Coruna, og i dag la de frem tall som viste at de skapte 10.000 jobber i fjor over hele verden.

Samfunnsengasjert

Formuen til Rosalia Mera er anslått av Forbes til å være på hele 6,1 milliarder dollar. Ifølge Forbes er hun verdens 195. rikeste kvinne, men altså rikeste dersom man bare regner med dem som har skapt formuen selv. Hun ble også kjent for å tale den konservative regjeringen imot.

Blant annet i abortsaken. Statsminister Mariano Rajoy har gjentatte ganger sagt at han vil endre loven slik at 16-åringer ikke kan ta abort uten foreldrenes samtykke.

Mera har uttalt at lovet bør bli som den er, og det har ennå ikke kommet noe forslag om å endre den. Hun har også ment at innstrammingspolitikken er feil og begrunnet det med at den går ut over utdanning og helsevesenet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt