Hopp til innhold

– Ville vært svært dramatisk i Norge

Datatilsynet sier at en lov som gir myndighetene tilgang til all elektronisk informasjon inn og ut av landet, slik den som trolig blir vedtatt i Sverige, vil være svært dramatisk i Norge.

Overvåking
Foto: Colourbox

- Vi skal ikke belære svenskene. De må lage sin egen løsning, men i norsk sammenheng ville dette vært dramatisk, sier Gunnel Helmers, seniorrådgiver i Datatilsynet.

Kildevernet

Hun viser til det norske datalagringsdirektivet, hvor en enstemmig kommisjon sier at det er for dårlig begrunnelse for gjennomføring.

- Det svenske lovforslaget går betydelig lenger, sier hun.

Blant dem som protesterer er Svenska Journalistförbundet. De mener at kildevernet er i fare ettersom tips til redaksjonen på mail vil kontrolleres, ettersom mange av de store svenske mediehusene har serverne sine i utlandet.

- Er kildevernet i fare?

- Det vil man måtte anta.

- Er det et brudd på personvernlovgivningen?

- Det er ikke noe enkelt svar på. Det er jo en nasjonal lovgivning, og vi kan ikke diktere hvilken lovgivning Sverige skal ha, sier hun.

Overvåkingssamfunn

Demonstrerer mot FRA-loven

Demonstrerer mot FRA-loven i Stockholm.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

I Stockholm demonstrerer både allmennheten og politikere mot en svært omstridt lov som skal overvåke all elektronisk trafikk inn og ut av landet.

”Stopp FRA-loven” og ”1984” står det å lese på faner og bannere.

Slagordene viser til den omstridte FRA-loven, som mange mener vil føre til at Sverige blir en spionstat, mens "1984" hentyder til George Orwells framtidsvisjoner om at vi kommer til å leve i et overvåkningssamfunn

Kompromiss

Opposisjonen, samtlige av Sveriges ungdomspartier og flere sore mediehus har gått hardt ut mot den nye loven. De hevder at den vil gjøre Sverige til en spionstat.

Les denne: Myndighetene kan lese all e-post

Riksdagen skulle ha stemt over det omstridte lovforslaget i dag morges, men nå blir forslaget sendt til ny behandling i forsvarskomiteen.

Under riksdagsdebatten i går kveld ble det varslet flere tillegg og modifikasjoner, og derfor er det grunn ti å tro at regjeringen vil få det nødvendige flertall for lovforslaget.

Riksdagen vil tidligst kunne ta forslaget opp til avstemning i kveld eller i morgen.

Venstre-leder Lars Ohly sier til aftonbladet.se at forandringene er et steg i riktig retning, men er likevel skeptisk:

- Selve teksten endres ikke. Løftet om flere kontrollstasjoner beviser bare at lovteksten var dårlig fra starten av, sier Ohly.

- Direkte pinlig

Også en tidligere leder for det svenske overvåkingspolitiet, Säpo, er kritisk. Han advarer mot å gi FRA store fullmakter.

- Om forslaget blir virkelighet, kommer Sverige til å bli et internasjonalt skrekkeksempel på manglende rettssikkerhet, sier tidligere Säpo-sjef Anders Eriksson, ifølge Dagsavisen.

Les denne: Vil ha omfattende avlytting

- Det er direkte pinlig om Sverige går i spissen for fortsatt undergraving av vernet om personlig integritet, sier Thomas Hammarby, som er Europarådets kommissær for menneskerettigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt