NRK Meny
Normal

USA: – Vil revurdere væpning av opprørere i Syria

USAs forsvarsminister Chuck Hagel sier at de vil revurdere sin motstand mot å bidra med våpen til opprørerne i Syria.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel på felles pressekonferanse med sin britiske kollega Philip Hammond

USAs forsvarsminister Chuck Hagel (t.v.) på felles pressekonferanse med sin britiske kollega Philip Hammond i Pentagon torsdag.

Foto: ALEX WONG / Afp

Uttalelsen kommer i etterkant av avsløringene om at det er blitt brukt kjemiske våpen i borgerkrigen i Syria, noe som har økt presset for at USA skal ta en mer aktiv rolle i konflikten.

Hagel understreker at det ennå ikke er tatt noen beslutning.

– Man ser på, og tenker over alle alternativer på nytt. Det betyr ikke nødvendigvis at man velger dem, sier forsvarsministeren ifølge Reuters.

Uttalelsen kom på en felles pressekonferanse i Pentagon sammen med Storbritannias forsvarsminister Philip Hammond torsdag.

Tilbakeholdne

USA har tidligere advart Assad-regimet mot bruk av kjemiske våpen, og har sagt at dette vil være å krysse «den røde linjen» som kan utløse en utenlandsk intervensjon.

Obama-administrasjonen har likevel vært tilbakeholdne i sine reaksjoner på avsløringene om bruk av kjemiske våpen.

Torsdagens uttalelse er imidlertid det tydeligste signalet i retning av en eller annen form for handling.

– Dette er alternativer som må vurderes med samarbeidspartnere, og det internasjonale samfunnet: Hva er mulig, og hva kan hjelpe til med å nå målene våre, sa Hagel på pressekonferansen.

EU-forbud

Storbritannias forsvarsminister Phillip Hammond viste til at hans regjering er bundet av en felles EU-avgjørelse om forbud mot å levere våpen til opprørerne i Syria.

– Begge våre land vil kun gjøre det vi har lov til å gjøre. Men vi vil se på situasjonen når forbudet går ut om noen uker, sa Hammond.

Hammons sjef, statsminister David Cameron, har tidligere uttalt at britene vil vurdere å ignorere EUs våpenembargo og bevæpne opprørerne.

Frankrike har også gitt signaler om at de kan være villig til å gjøre det samme dersom EU-landene ikke enstemmig vedtar å heve våpenembargoen på neste EU-møte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt