– Vanligere at kongolesere dreper

Kinshasa (NRK.no): Saken mot de to nordmennene i Kisangani vekker ikke veldig stor oppsikt i kongolesisk presse, men en ting er spesielt.

Tjostolv Moland og Joshua French
Foto: Hallvard Sandberg / NRK

Kristian Aanensen i Kongo
Foto: NRK

– Det er jo mer vanlig at kongolesere dreper utlendinger enn at utlendinger dreper kongolesere her i landet, sier Montulphe Bosso, som er sjef for TV-stasjonen Télé 7 i Kinshasa. Han er en av få som uttaler seg om saken til NRK.no.

Flere NRK har vært i kontakt med ønsker nemlig ikke å fortelle om sine synspunkter til utenlandske journalister, men vi har fått bekreftet både fra politikere på senatsnivå, journalister som jobber i Kongo og flere kongolesere på gata at dette egentlig ikke har vært en stor sak i landet.

Les: Nordmenn mistenkt for drap i Kongo

Senatsmedlemmer kjente ikke saken

Det ble skrevet litt om saken da Tjostolv Moland og Josuha French ble arrestert i mai, men nå mens rettssaken pågår er det ikke all verdens pressedekning fra kongolesisk side, men dette vil kanskje forandre seg når det faller en dom i saken.

Les: Håpet på en rettferdig rettssak

– Vi skrev om dette da de to nordmennene ble arrestert, men vi vet jo ikke så mye om nordmenn, så det var ganske overraskede egentlig, sier Bosso til NRK.no.

Det mest bemerkelsesverdige, med tanke på at det i går ble kjent at den kongolesiske stat krever den norske stat for tre tusen milliarder kroner , er kanskje at folk i Senatet i Kongo ikke kjente til saken før NRK kontaktet dem.

Aktoratet fullfører prosedyren i dag

I går ble erstatningsprosedyren mot de to gjennomført. Det var både en privat og en offentlig, og det var uten tvil myndighetenes som fikk mest oppmerksomhet med sitt svimlende økonomiske krav.

I dag er det ventet at aktoratet sluttfører sine prosedyrer, før Moland og French sin advokat får sagt sitt på lørdag.

Dom i saken er ventet til uken. Og de to nordmennene ser fram til at saken skal få en avslutning.

– Det har vært to veldig stressende uker. Det har vært mye fram og tilbake, og mange anklager, så vi ser fram til litt hvile og å få ned stressnivået, sier French til NTB.

Tidligere hadde nordmennene håp om å bli frikjent av domstolen, men nå tror de det går mot en fellende dom.

– Ved en fellende dom går jeg ut ifra at vi anker. Vi kan ikke akseptere noen av tiltalepunktene, så visst ikke på det bevisgrunnlaget som er blitt framlagt, sier French.

De to tiltalte nekter straffskyld og mener en væpnet bande drepte Abedi Kasongo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt