Fotograferte uidentifisert flygende «pølse» over Söderköping

Den svenske flygereleven Carl-Johan Wall var i ferd med å lande da en gigantisk pølse kom svevende forbi.

UFO over Söderköping

Carl-Johan Wall tok fram mobilen og fotograferte den svevende gjenstanden i luftrommet over Söderköping.

Foto: Carl-Johan Wall

For en uke siden ble flytrafikken over Gardermoen lammet etter at flere flygere rapporterte om en flygende gjenstand som fløt rundt i 8000 fot over flyplassen.

Det ble spekulert i om det kunne være en paraglider eller en hangglider, men foreløpig har ingen kunnet gi et fullgodt svar på hva gjenstanden var.

Pølse i 1400 fot

Carl-Johan Wall

Carl-Johan Wall frykter hva som kunne skjedd om gjenstanden hadde havnet i en flymotor.

Foto: Privat

I går fikk også svenskene sitt eget UFO-mysterium, etter at en lang pølselignende gjenstand ble observert i luftrommet over Söderköping i sør-øst i landet.

Pilotlærlingen Carl-Johan Wall var ute på en testflyging i et ettmotorsfly, og hadde vært i luften i 50 minutter da han fikk øye på den flyvende gjenstanden rundt klokka 09.15 i går.

– «Nei, dette må du se», sa instruktøren min til meg. Der lå det en pølselignende gjenstand og svevde. Vi sirklet rundt den på sikker avstand og jeg tok opp mobilen for å ta et bilde, forteller Wall til NRK.no.

Pølsa befant seg på 1400 fot og ble ført stadig høyere av vinden.

Trodde det var en hangglider

Wall tok kontakt med tårnet og meldte fra om gjenstanden, men de fikk den ikke opp på radaren sin.

– Det ble en lang pause fra folkene i tårnet. De lurte nok på hva vi hadde drukket, ler Wall.

Han har hørt om episoden fra Gardermoen i forrige uke, og trodde også først det kunne være snakk om en hangglider.

– Men så så vi at det ikke var noen line under den, men at det bare var en lang pølse.

Kunne blitt farlig

Det var Aftonbladet som først kunne fortelle om den mystiske gjenstanden. Avisens lesere har spekulert i hva det var Wall så utenfor cockpitruta i går morges.

Flere mener at gjenstanden er ballongleken «Solar Airship». Den svarte plastpølsa fylles med luft, og varmen fra sola fører til at den svever til værs.

Ifølge en norsk nettbutikk som selger ballongen er den laget av tynn plast og blir åtte meter når den er fyllt med luft. Ballongen leveres med et 50 meter langt snøre, og leserne tror at ballongen kan ha slitt seg og fortsatt å stige.

Wall frykter hva som kunne skjedd dersom ballongen hadde havnet i en flymotor:

– Vi fikk øye på den fordi vi fløy sakte. Men førerne av et større fly med en hastighet på 250 knop ville ikke rukket å reagere. Hadde den havnet i en jetmotor ville den dødd med en gang, sier Wall.

– Den kunne utgjort en betydelig fare for flytrafikken siden den steg hele tiden. Bare i løpet av den tiden vi sirklet rundt den, steg den 500 fot, forteller han.

– Ikke samme gjenstand

Det var SAS-kaptein Johan Kylborn som så objektet over Sandvika da han skulle gå inn for landing på Gardermoen torsdag i forrige uke.

NRK har vist Kylborn bildet av gjenstanden Wall fikk øye på, men han sier den ikke ligner på den han så.

– Jeg har selv møtt ballonger, enten vær- eller heliumballonger, men ingenting som ligner på pølsa som ble sett i Sverige, sier Kylborn som tidligere har sagt at han tror gjenstanden i Norge var en hangglider eller et mikrofly.

– Jeg kan ikke se noen sammenheng mellom hendelsen i Söderköping og det vi så under innflygingen til Gardermoen.

SISTE NYTT

Siste nytt